Skocz do zawartości
shn

Nie Da Się Zainstalować Wina 2000/xp ? :/

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Kurcze chłopaki pomóżcie. problem ciągnie się juz od roku. Nie moge zainstalować ani windowsa 2000 ani XP. Teraz cały czas pracuje na Win Me.

Ten sie chce zainstalować. W przypadku tamtych wind występuje ten sam problem. Tzn : wsadzam płytke z windowsem, w biosie wybieram zeby startował z cd, potem zaczyna sie instalować windows - wyskakuje niebieski ekran i powoli instlauje jakieś sterowniki. Dochodzi następnie do momentu że wszysktie magistrale itp już poinstalował, przełącza się na czarny ekran, miga kursor w lewym górnym rogu no i ........staje..nic sie nie dzieje. Z doświadczeń wiem ze powinno sie przełączyć dalej na następne kroki instalacyjne. ALe ten poprostu staje.

Dzieje sie to w przypadku tych dwóch windowsów. Zaznaczam ze problem ten miałem juz bardzo dawno, przez ten czas zmieniełem płyte główną (asrock - k7s8xe o ile sie niemyle) oraz dysk twardy z 40 Segate na 80 WD....Męczy mnie już troche ten windows i dlatego chcaiłbym sobie instlanąć 2000.

Powiedzcie może wiecie co jest nie tak? Czemu sie tak dzieje? Moze to jakieś ustawienia zworek na płycie są potrzebne? Nie wiem już sam. rece opadają....

Ps..Od czasu do czasu zmieniałem pamięci na inne (512 bo sam robiłem to na 256)żeby zobaczyć czy da sie zainstalować - ale problem ten sam...

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Serdecznie dzięki za pomoc. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo wszystko Memtest nie zaszkodzi :wink:

Jaką masz w końcu płytę ? Tego asrocka ? czy asrocka miałeś i zmieniłeś na inną ?

Coś kiedyś obiło mi się, że podobny błąd występuje na Asrockach gdy masz dysk twardy podpięty na jednej taśmie z napędem optycznym.

Wejdź też na strony producenta dysku twardego, poszukaj softu do diagnostyki i przetestuj dysk, ewentualnie wywal partycje z dysku, wyczyść MBR i załóż wszystko od nowa.

Edytowane przez DeTe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo wszystko Memtest nie zaszkodzi  :wink:

Jaką masz w końcu płytę ? Tego asrocka ? czy asrocka miałeś i zmieniłeś na inną ?

Coś kiedyś obiło mi się, że podobny błąd występuje na Asrockach gdy masz dysk twardy podpięty na jednej taśmie z napędem optycznym.

Wejdź też na strony producenta dysku twardego, poszukaj softu do diagnostyki i przetestuj dysk, ewentualnie wywal partycje z dysku, wyczyść MBR i załóż wszystko od nowa.

1505434[/snapback]

Płyte obecnie mam asrocka K78SX wer 3 jakoś tak (wcześniej tez miałem asrocka tyletylko że o model wcześniejszą), a dysk podpinałem na osobnej taśmiei cdroma też. A co najlepsze zmieniałem jeszcze cdroma żeby sie upewnić.

Jeśli chodzi o dysk to też jestem pewien że z tym wszystko wporządku. Bo teraz wszystko próbuje uruchomić na nowym dysku WD -80 Gb, który podpiełem na tydzień do kolegi i pozgrywałem na niego ok 40 gb staffu..Więc dysk śmiga na pewno dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już mnie trzęsie..

Więc tak:

1. Zrobiłem opcje ze sterownikami do dysku. Znalazłem gdzieś w necie sterowniki do mojego dysku, przegrałem na flopa i przy instalacjia win2k poprzez uruchomienie opcji (F6) zainstalowałem inne kontrolery do dysku. No i co? Oczywiście nic...czarny ekran..migający kursor..to samo

2.Spróbowałem coś innego. Wziełem mojego twardziela wrzuciłem do kompa kolegi (razem z pamięciami bo miałem 512 i chcaiłem zeby wszystko szybicej trwało) no i zaczełem instalować winde. Gdy uruchomił się czarny ekran juz miałem go wyłączać bo po 1.5 min już mi sie na niego niechcaiło patrzeć. A tu nagle wszystko zaczeło iść dalej. Więc zrobiłem jeszcze raz foramt na c ( bo na drugiej partycji mam 40 gb danych) no i zainstlaował sie dosyć szybko.

Przekładam go do siebie i co? Nic- staje.Pisze uruchamianie win 2000 ale to wszystko nic dalej sie nie rusza.

3. Ok no to wziełem zrobiłem jeszcze coś innego. Poprostu podłączyłem ten dysk (czyli tą 80) do mojej 40 na której działam obecnie (tutaj jest win ME ) jako slave, czy cable select. No i co? Windows wykryl jakies 3 partycje (powinny być dwie) ale do zadnej nie moge wejść bo mówi ze nie jest sformatowany

No i kurde stoje w kropce....Zależy mi na tym windowsie. Ale jak nie wiem juz co mógłbym jeszcze zrobić. A win ME (którego pewnie zainstaluje jak nic nie pomoże) mam już dosyć. Zeby na takim sprzęcie działać pod takim windowsem...? :((

Są jeszcze jakieś inne propozycje? thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi