Skocz do zawartości
jump3r

Problem z nowym BIOSem na karcie graf.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam Rive TNT (1) VA-232 16 MB SDRAM firmy A-MAX. Podczas proby wgrania nowego BIOSu programiami nv4flash, nvflash i wfflash wyskakuja blad:

NV4 flash ROM programming utility. v1.0

The monitor attached to the NV4 may flicker as the PROM pins are enabled and disabled!

lub:

NVIDIA Flash ROM utility v03.19b

The attached monitor may flicker

as the PROM pins are enabled and disabled!

Supported device not found. Supported devices are:

TNT (PCI DeviceID=0020h)

...

Nie wiem, od czego to jest. Karte mam na sdram i odpowiedni bios wrzucam, co prawda nie mam tv-out (biosy obsluguja tv-out), ale to chyba nie robi roznicy.

Co do PROM, EPROM czy czego ten soft wymaga, to producent karty nie poinformowal o szczegolach/obecnosci tego podzespolu na mojej karcie.

Czy mozliwe, ze to przez plyte glowna ? Mam PC-Chipsa M726 z zaladowanym najnowszym biosem (datowanym na 1999 rok, ale to szczegol ;)).

pozdrawiam.

-Jump3r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Rive TNT (1) VA-232 16 MB SDRAM firmy A-MAX. Podczas proby wgrania nowego BIOSu programiami nv4flash, nvflash i wfflash wyskakuja blad:

NV4 flash ROM programming utility. v1.0

The monitor attached to the NV4 may flicker as the PROM pins are enabled and disabled! 

lub:

NVIDIA Flash ROM utility v03.19b

The attached monitor may flicker

as the PROM pins are enabled and disabled!

Supported device not found. Supported devices are:

TNT              (PCI DeviceID=0020h)

...

Nie wiem, od czego to jest. Karte mam na sdram i odpowiedni bios wrzucam, co prawda nie mam tv-out (biosy obsluguja tv-out), ale to chyba nie robi roznicy.

Co do PROM, EPROM czy czego ten soft wymaga, to producent karty nie poinformowal o szczegolach/obecnosci tego podzespolu na mojej karcie.

Czy mozliwe, ze to przez plyte glowna ? Mam PC-Chipsa M726 z zaladowanym najnowszym biosem (datowanym na 1999 rok, ale to szczegol ;)).

pozdrawiam.

-Jump3r

He he prosta sprawa te flashery nie rozpoznaja typu epromu na karcie i nie sflasciach!a :(

Mialem kiedys cos podobnego co gorsza tak kombinowalem ze skasowalem bios w karcie wiec uwazaj :)

Potem przez 3 miesiace karta pracowala w winie 98 na starcie z autoexec byl ladowany bios do pamieci taki programikiem.

Po jakims czasie i sprawdzeniu sterty programow do flashowania znalazlem taki co rozpoznal eprom i poszlo.

Remik...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...