Skocz do zawartości
Przemo19

Samsung Sv2044 Problem

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w/w dysk, na nim system. Dodatkowo mam Caviara 800JB SE.

Samsung w losowym momencie zawiesza sie. Slychac dzwiek jakby sie wlaczal = dzwiek glowicy + specyficzne pykniecie. I koniec. Czasem potrafi zrobic tak 3 razy i koniec. Zwis.

Nie jest to na pewno wina innych sprzetow, testowane po odlaczeniu wszytskiego co mozna wylaczyc.

Specyficzna rzecza po resecie po takim zwisie jest to, ze komp nie widzi Caviara wogole...

Ale jesli zamiast resetu poprostu wylacze go i wlacze ponownie - widzi...

Kable testowane, przekladane, zworki na wszelkie mozliwe kombinacje tez. Podlaczony jest na ten nowy kabel, nie 20-zylowy.

Zwis zdarza sie tez czasem np po tym ze komp jest 1-2h na stanie sciagania z netu czegos, podchodze po tych 2h do niego wlaczam np IE, GG, Irc - i zwis :]

Czasem od razu po wlaczeniu i wy;laczeniu po zwisie w czasie ladowania sie windowsa tez sie tak zwiesza.

Aha mam WinXp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt nic nie wie? hlp plz up!

1511871[/snapback]

Tzn. mam podobny problem, ale kom mi sie juz przy tym zadko wiesza. Dźwięk głowicy i taki "PUK", i tak kilka razy. Po tym albo przestanie albo sie chwilowo zwiesi. A to wszystko na przedwojennym dysku Quantum Firefox.

Podejrzewam ze to przez zasilacz, ale całkowitej pewnosci nie mam. Mozliwe ze to on zle zapodaje napiecie na dysk. Zobacz w biosie ile wynosza dokladnie napiecia dla 12 V 3,3 V i 5 V. A jak masz multimetr pod reka zobacz tez ile naprawde jest napiecia na poszczegulnych linich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi