Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

jaka masz plyte główną?? najlepiej taką ze zmianą dzielnika PCI. jak wiesz kontrolery dyskow twardych opieraja sie na taktowaniu PCI. Domyslne to 33 MHz, maxymalne 41MHz jush nawet w tym momencie może ci się dysk usmażyć a jeżeli to to przynajmniej skrócisz jego żywot i to naprawdę o wiele. sam widziałem dysk który po przetaktowanie PCI na 41 MHz żył niecałe 5 miesiecy. Więc wszytsko zalezy od Twojej płyty głownej - od tego czy mozna ustawic dzielnik PCI na taki, ktory bylby odpowiedni dla towjego HDD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie czy z dyskiem może stać się coś złego jeżeli będzie mniej niż 33Mhz?

Miałem(i dalej mam) przez kilka m-cy komp przy pci 31,32 i żadnych efektów ubocznych, bardziej niebezpieczne jest przetaktowanie a przy większym niedotaktowaniu komp się może po prostu nie odpalać (jak u mnie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maxymalne 41MHz jush nawet w tym momencie może ci się dysk usmażyć a jeżeli to to przynajmniej skrócisz jego żywot i to naprawdę o wiele. sam widziałem dysk który po przetaktowanie PCI na 41 MHz żył niecałe 5 miesiecy.

Dlaczego ma paść dysk, mi się wydaje, że co najwyżej kontroler dysków, ale wyjaśnijcie sprawe, bo nie miałem nigdy powyżej 37 przez dłuższy czas.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...