Skocz do zawartości
un_ix

36* Barracud'y - czy to nie za duzo??

Rekomendowane odpowiedzi

:arrow: witam

z gory przepraszam, jesli byl juz taki topic, ale potrzebuje na szybko odpowiedzi.

dzisiaj kupilem sobie kieszen na twardego. po 30 minutach pracy, moja Barracuda IV nabrala juz 36* ciepla. wg. mnie to zdecydowanie za duzo. co Wy na to?? chodzi mi oto, zeby dysk sie nie przegrzewal i pracowal stabilnie. dawniej, na swoim standardowym miejscu (tzn. 'koszyk' w obudowie) dysk nie przekraczal temp. 30*. jezeli twardy ma mi sie tak grzac, to wole go spowrotem rzucic na 'stare' miejsce.

prosze o pomoc. z gory, dzieki Wszystkim.

--

pozdrawiam

un_ix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie jak mierzycie temperaturę? Ja czeka właśnie na Hardcano, bo mi sie barracuda grrzeje za mocno - jak wykorzystuje ja na max, to zwis i błąd systemowy wyskakuje, a po restarcie czasami nie widzi dysku (jak zrestartuje natychmiast po zwisie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie jak mierzycie temperaturę? Ja czeka właśnie na Hardcano, bo mi sie barracuda grrzeje za mocno - jak wykorzystuje ja na max, to zwis i błąd systemowy wyskakuje, a po restarcie czasami nie widzi dysku (jak zrestartuje natychmiast po zwisie).

hardcano to gowniany pomysl :) czytalem jego recenzje, wcale nie chlodzi, no w kazdym badz razie niewystarczajaco dla barracudy, lepiej jakis wiatrak sam wstaw przed dyskiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ten S.M.A.R.T. to jakaś funksja baraka? Mam MBM 5.2.0.0. i jakoś nie mogłem znaleźć funkcji odczytu z HDD.

Poszę o dokładniejsze wskazówki (mogą być jak dla BLONDYNKI :) )

wszystkie dyski od ilus lat posiadaja smarka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W mbm na zakładce temp. mam tylko możliwość wyboru czujnika chipsetu nic o rzadnym "smarku" nic nie widziałem, kiedyś szukałem jakiegoś programiku na stronie producenta i też nie znalazłem. może jakiś link, lub instruksje jjak ustawić MBM(wskazane)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DZIĘKI Xon

hmm...ściągnąłem, uruchomiłem i pokazuje: Temp.3=40* (MBM=temp proc.) Temp2.=27* (MBM=temp.chipsetu) HD0=37*(? hmm.. temp DYSKU?) iii właśnie CO TO ->Temp.1= -3 potem 36 potem 149 potem -42......itd. co to za temp. i czemu tak skacze? I skoro mam Speed Fana to MBM można wywalić?(mają te sane funkcje?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hardcano to gowniany pomysl :) czytalem jego recenzje, wcale nie chlodzi, no w kazdym badz razie niewystarczajaco dla barracudy, lepiej jakis wiatrak sam wstaw przed dyskiem

źle słyszałeś :lol: widziałem jego test i było całkiem nieźle, poza tym ulepsze go odrobiną :lol: miedzi (Hardcano oczywiście).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej powiedz jaka masz zasilke ? .Jak jakas kiepska to te resarty i nie wykrywanie dysku to jej wina , ja mialem identyczna akcje na zasilaczu ktory sie zjaral .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...