Gość Consensus86 Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 (edytowane) Niedawno kupiłem sobie dwie kości pamięci TwinMOSa, które to będę również gościć na mojej kolejnej 64-bitowej platformie. Są to dwie identyczne kości. Obie są na kościach M-tec'a. Nie jest to żaden Speed Premium, najzwyklejsze kości CL 2.5-3-3-8 @ 200 MHz DDR. W chwili obecnej działają mi na starej płycie DFI AD77 z częstotliwością 133 MHz DDR i timingami 2-2-2-6 1T, nie zmieniałem napięcia. Ich końcowe oznaczenie to 1A4T oraz na kościach są 3 charakterystyczne wyżłobienia. Dwa blisko krawędzi oraz trzecie, mniejsze w rogu kości. Końcówka oznaczenia kości - 50B Czy to oznacza, że są to kości Winbonda BH5-UTT? Mam zamiar kupić DFI NF3 939 Ultra-D, tam limit vdimm wynosi 3.2V - chciałbym wiedzieć, czy pamięci są na kościach Winbonda, gdyż takowe ponoć się najlepiej podkręcają - nie wiem tylko czy 3.2V nie będzie za mało aby uzyskać satysfakcjonujący wynik. Proszę o jakąś radę (przeczytałem kilka tematów z "1A4T" wśród nich ale spory chaos narodził się w głowie, czytając tyle informacji i opinii naraz). Edytowane 24 Czerwca 2005 przez Consensus86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VerB Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 to jak czytales tyle o nich to wyciagnij najwaznijsze info i uluz sobie odpoeidzi na nurtujace cie pytania , wszystko na temat tych pamieci bylo pisane i zadne z twoich pytan nie ejst nowoscia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 Winbond jak nic :) na 3,2 już można nieźle kręcić winbondy, dla utt maksymalne oc uzyskał byś pewnie przy 3,4V powyżej tego napięcia raczej będzie coraz gorzej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Consensus86 Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 (edytowane) Tylko, że końcówka oznaczenia kości to 50B, Winbondy mają chyba naogół 44D lub 50D. Nie wiem czy ma to jakieś wielkie znaczenie. Oraz czy jest to BH-5 UTT? Edytowane 24 Czerwca 2005 przez Consensus86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 (edytowane) ...Dwa blisko krawędzi oraz trzecie, mniejsze w rogu kości. Końcówka oznaczenia kości - 50B Czy to oznacza, że są to kości Winbonda BH5-UTT? 1513179[/snapback] ja mam speed premium 1A4T i identycznie wyglądające kości z oznaczeniami 44D - chodzą pięknie na 240 2-2-2-5 3.3V :) Edytowane 24 Czerwca 2005 przez Raptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość robot Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 bh-5 utt , bez wygrzewania 3.4 v to optimum , po wygrzaniu 3.6-3.7 v . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Consensus86 Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 (edytowane) Ekhem...nie mam strasznie wygórowanych wymagań. Gdyby na napięciu 3.2V te kości poszły z timingami 2-2-2-6 1T taktowane powiedzmy 220-230 MHz to by mi w zupełności wystarczyło. Tylko czy 50B to również Winbond, nie interesowałem się nigdy zbytnio kościami pamięci więc moje pytania mogą być dziwnie banalne dla "veteranów overclockingu". Edytowane 24 Czerwca 2005 przez Consensus86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KazMax Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 Mam zamiar kupić DFI NF3 939 Ultra-D, tam limit vdimm wynosi 3.2V - chciałbym wiedzieć, czy pamięci są na kościach Winbonda, gdyż takowe ponoć się najlepiej podkręcają - nie wiem tylko czy 3.2V nie będzie za mało aby uzyskać satysfakcjonujący wynik.W takim razie proponuje DFI NF4 Ultra-D...tam limit napiecia dla pamięci to 4V :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Consensus86 Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 (edytowane) Fakt, że posiadam GeForce'a 6800GT AGP (zakupiony, gdy jedyna płyta z PCI-E kosztowała jakiś 1000 zł) oraz to, że DFI NF4 Ultra-D kosztuje ponad 150 zł więcej dysklasyfikuje takowy zakup. Edytowane 24 Czerwca 2005 przez Consensus86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 Ekhem...nie mam strasznie wygórowanych wymagań. Gdyby na napięciu 3.2V te kości poszły z timingami 2-2-2-6 1T taktowane powiedzmy 220-230 MHz to by mi w zupełności wystarczyło. Tylko czy 50B to również Winbond, nie interesowałem się nigdy zbytnio kościami pamięci więc moje pytania mogą być dziwnie banalne dla "veteranów overclockingu". 1513229[/snapback] Tak napewno, jako że wyżej pisałeś o wyżłobieniach to nie ma innej opcji, no i koncowka A4T, a oznaczeniami samych kostek sie nie przejmuj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 24 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2005 A była tu mowa o wygrzewaniu winbondow.. Jak to sie robi (ale lamersko :D ) pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...