frogstomp Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 Mam prosbe,nie moge sobie poradzic z wczytaniem danych liczbowych z pliku tekstowego,zawierajacego 4 kolumny liczb, do 4 kolumn stringgrida w borland c++...bede wdzieczna za jakakolwiek wskazowke na ten temat.z gory dziekuje za okazanie wszelkiej pomocy;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ygbd Opublikowano 29 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2005 with StringGrid1 do for i:=1 to ColCount-1 do for j:=1 to RowCount-1 do Cells[i,j]:=IntToStr(Random(2000)); tutaj wpisuje do Grida jakieś losowe cyfry, to jest kod z Delphi, ale istota powinna być chyba podobna. Wcześniej musisz wyciągnąć dane z pliku i podzielić je na kolumny, nie za bardzo teraz kojarzę jak, ale to chyba coś takiego by było: StringGrid1.Cells[1,1]:=cyfry_z_2_wiersza_i_2_kolumny_w_pliku BTW. Numeracja komórek w Gridzie zaczyna się od 0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frogstomp Opublikowano 30 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2005 dzieki sliczne za wykazanie pomocy;) no niestety wlasnie chodzi mi o to wyciagniecie tych poszczegolnych kolumn z pliku tekstowego...jak to zrobic:/ bo w Stringgridzie to chyba juz wystarczy przypisac poszczegolnym komorka te z pliku: Stringgrid1->Cells[j] tylko nie wiem jak... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frogstomp Opublikowano 30 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2005 Udalo mi sie juz wczytac do stringgrida liczby,z tymze w pliku liczba kolumn jest stala 4, natomiast nie wiem jak wprowadzic rozna liczbe wierszy, umiem stworzyc jedynie tablice[n][n]:/ prosze o jakas wskazowke... void __fastcall TForm1::BitBtn1Click(TObject *Sender){int i,j,N;FILE *in;TForm1 *Form1;double **a;if(OpenDialog1->Execute()){in=fopen(OpenDialog1->FileName.c_str(), "r");N=4;a=new double*[N];for(i=0;i<N;i++)a[i]=new double[N];for(i=0;i<N;i++){for(j=0;j<N;j++)fscanf(in,"%lf",&a[i][j]);}}StringGrid1->ColCount=N;StringGrid1->RowCount=N;for(i=0;i<N;i++){for(j=0;j<N;j++)StringGrid1->Cells[j][i]=a[i][j];}} Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ygbd Opublikowano 30 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2005 nie wiem, czy o to chodziło, po otwarciu pliku zliczasz ilość wierszy i kolumn i wstawiasz do pętli wypełniającej grida. for(i=0;i<liczba_wierszy;i++) { for(j=0;j<liczba_kolumn;j++) StringGrid1->Cells[j]=a[j]; } chyba nie zrozumiałem, bo akurat to wydaje się banalne :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frogstomp Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 Chodzi mi o to ze w tym pliku tekstowym liczba kolumn liczb jest stala=4, natomiast liczba wierszy we wszystich kolumnach jest taka sama ale nie stala,zmienia sie w zaleznosci od pliku z danymi...nie wiem czy to potrafie wytlumaczyc:/ no i wlasnie chodzi o samo zapisanie zawartosci jako tablice a[j] bo do stringgrida to juz rzeczywiscie latwo wczytac;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ygbd Opublikowano 2 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2005 (edytowane) chyba faktycznie się nie rozumiemy, bo jeżeli problemem jest wyliczenie ilości wierszy w pliku, to powinna być jakaś funkcja, albo robimy to na piechotę, czyli: ilosc_wierszy=0; //ustawiamy ilosc_wierszy na 0, albo na 1, trzeba sprawdzić, żeby później cudów nie było while EoF do // EoF to jest End of File tylko nie pamiętam, czy tak się pisze funkcję i na jakich plikach działa { Inc(ilosc_wierszy); //zwiększamy ilosc_wierszy o jeden } for(i=0;i<liczba_wierszy;i++) { a[0]->wartosc_kol_1; a[1]->wartosc_kol_2; a[2]->wartosc_kol_3; a[3]->wartosc_kol_4; //nie pamiętam czy pierwsze w Gridzie to kolumna czy wiersz } raczej nie o to chodzi, bo to chyba zbyt proste :D Edytowane 2 Lipca 2005 przez ygbd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frogstomp Opublikowano 2 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2005 ok,czas sie poddac:( nie chce mi to wyjsc...ale dziekuje za wszystkie wskazowki;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybis Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 czesc, niestety nie potrafie Ci pomoc ale sumienie kaze mi bardzo Ci podziekowac gdyz twoj problem a wlasciwie twoj program bardzo pomogl w rozwiazaniu mojego. Mam do wczytania 128 wierszy z pliku w ktorym sa dwie kolumny. Chodzilo mi o wczytanie tylko drugiej i bardzo mnie nakierowalas!Dziekuje i zycze powodzenia w szukaniu rozwiazania. Moze nawet tak przypadkowo znalezionego jak moje Pozdrawiam Mesayah Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frogstomp Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 heh, ciesze sie ze przypadkowo moj program pomogl w jakis sposob Tobie;) no mnie sie niestety nie udalo znalezc rozwiazania...ale jeszcze calkiem nie trace wiary:) pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...