Skocz do zawartości
Ropuch

Cas latency: 2,5 T a 2T - jaka różnica ?

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś mógłby mi powiedziec, jaka jest różnica jeśli chodzi o ustawienia "cas latency" pamięci - chodzi mi o różnicę między 2,5T a 2T, czy jest duża różnica i gdzie ( w jakich aplikacjach ) będzie najbardziej widoczna ? Z góry dzięki za pomoc. Hawk !

P.S. Mam 128 MB DDR ( PC 2100 ) Kingstona, cl 2.5T i zastanawiam się, czy jest sens zmieniac cl na 2T.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Funkcja ta kontroluje opóźnienie (mierzone w cyklach zegarowych - CLK), które upływa zanim SDRAM zacznie wykonywać polecenie odczytu po jego otrzymaniu. Określa ona również liczbę cykli potrzebną do ukończenia pierwszej części transferu wiązki danych. Innymi słowy im mniejsze opóźnienie, tym szybsza transakcja.

Zauważ, że niektóre moduły SDRAM-u mogą nie być w stanie poradzić sobie z mniejszym opóźnieniem, zaczną być niestabilne i tracić dane. Dlatego jeśli to możliwe ustaw SDRAM CAS Latency Time na 2 by uzyskać optymalną wydajność, ale zwiększ go do 3, gdy system zaczyna być niestabilny.

Co ciekawe, zwiększenie CAS Latency Time daje taką korzyść, że pozwala by SDRAM pracował z większą szybkością zegara, a tym samy daje ci większe możliwości przetaktowania systemu. A więc jeśli masz problemy z overclockingiem, spróbuj zwiększyć CAS Latency Time."

http://www.benchmark.pl/ Mówiąc krótko - 2T jest szybsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co to właściwie znaczy, że 2T jest szybszy ? W czym się to konkretnie ma przejawiac ? Jak mogę ( jakim programem ) sprawdzic różnicę w zmianie wydajności - czy w ogóle będzie ona zauważalna ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku DDRów podobno nie ma wielkich różnic pomiędzy cas2 a cas2.5 - pamietam, ze gdzies w testach roznica była na granicy błędu statystycznego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A możecie mi jeszcze powiedziec, jak ustawic w Biosie "DRAM TIMING CONFIGURATION", żeby było najwydajniej ? Mam do wyboru: save, normal, fast i ultra. Domyślam się, że "ultra" jest najszybsze, ale czy mogę to u siebie ustawic ( na DDR-ach Kingstona cl 2.5T ) i czy duża będzie różnica ?

Dzięki !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W czym się to konkretnie ma przejawiac ? Jak mogę ( jakim programem ) sprawdzic różnicę w zmianie wydajności - czy w ogóle będzie ona zauważalna ?

Różnice najlepiej sprawdzić w SiSoft Sandra. W teście różnica jest znaczna, więc warto zmieniać, a w codziennym użytkowaniu nie odczujesz przyrostu prędkości, ale po co mieć wolniejsze skoro można mieć szybsze :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale co to właściwie znaczy, że 2T jest szybszy ? W czym się to konkretnie ma przejawiac ? Jak mogę ( jakim programem ) sprawdzic różnicę w zmianie wydajności - czy w ogóle będzie ona zauważalna ?

Podobno CL2 i FSB133 jest wydajniejszy niz CL2,5 (lub 3 w przypadku sdram) i FSB150. Nie wiem nie sprawdzalem ale ponoc to prawda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A możecie mi jeszcze powiedziec, jak ustawic w Biosie "DRAM TIMING CONFIGURATION", żeby było najwydajniej ? Mam do wyboru: save, normal, fast i ultra. Domyślam się, że "ultra" jest najszybsze, ale czy mogę to u siebie ustawic ( na DDR-ach  Kingstona cl 2.5T ) i czy duża będzie różnica ?  

Dzięki !!!

Czyżbyśmy mieli płytkę Microstara? Ustaw 2T i ULTRA. Powinno na Kingstonkach iść bez kłopotu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ultra powinno działać bez problemu.

Znasz powiedzenie ziarko do ziarka.. , nawet jeżeli na samej pamięci nie zyskasz wiele to działając na całej linii okazuje się ,ze można przyspieszyć kompa o kilkanaście nawet kilkadziesiąt % ale do tego trzeba właśnie wprowadzać takie małe zmiany a efekt uzyskamy dopiero na końcu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zależy od procesora i chipsetu. Np Via Kt266 (bez A) ma tak kiepski interfejs pamięci, że nie ma wielkiej różnicy. Czym szybszy procesor tym wymaga większej przepustowości pamięci. Jerśli pamięć jest za wolna to czas dostępu nie jest taki ważny i lepiej ustawić większy CL a szybszy zegar. Natomiast kidy procesor jest wolny i pasmo nie jest zapełniona zaczyna liczyć się czas dostępu. Na procku poniżej 1GHz w większości przypadków CL2 i PC133 bedzie się lepiej sprawować, zwłaszcza jeśli będzie to dobra pamięc i da się ją trochę podkręcić przy CL2. Natomiast na procku 1.5GHz potrzeba PC2100, nawet z CL2.5. Podobni procek 2GHz lepiej będzie chodził na PC2700 z CL2.5 niż PC2100 CL2, a Procek poniżej 1.5GHz odwrotnie. Co prawda zdażają się aplikacje bardzo wrażliwe na czas dostępu (wykonujące częste odczyty/zapisy z losowych miejsc), lub na przepustowość(często wykonujące odczytu dużych porcji danych).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto zapamietać słowa mojego przedmówcy :!:

U mnie cl2 i fsb 133 spisuje sie tak samo dobrze jak cl2.5 i większe fsb (np 150-160) , czyżbym miał procka tak pomiędzy szybkimi a wolnymi :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...