Michael_LbN Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 Witam, mam nastepujacy problem. Dawno, dawno temu kupilem do starego kompa dysk 40GB Seagate Barracuda 7200rpm. Ale panowie w serwisie powiedzieli mi ze moj stary komp nie obsluzy tak duzego dysku i zalozyli zworke z tylu, w miejscu ograniczajacym pojemnosc dysku do 32GB i dysk dzialal jako 32GB (2 partycje po 16GB). Teraz chcialbym zalozyc dysk jako dysk glowny do kompa, ktory jest nieco lepszy tzn AMD Athlon XP 1600+. Ale chce zeby mial 40GB a nie 32GB. Wyjalem zworke ktora ograniczala pojemnosc wlaczam biosa i wykrywa mi dysk 40GB wszystko git. Ale jak przychodzi do instalacji windowsa 98se to w dosie partycje maja dalej po 16GB, a windows nie chce sie zainstalowac, bo scandisk jeczy ze ilosc wolnego miejsca na dysku jest zle podawana i sugeruje uzycie fdiska. Ale zdejmowalem partycje, zakladalem nowe a w dosie i tak dysk widzi jako 32Gb i systemu nie moge zainstalowac . Blagam pomozcie mi to zrobic, bo to niemozliwe zeby tego sie nie dalo wykonac. A ja chce korzystac z tego dysku i miec na nim win98se i chce zeby dysk mial 40GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 JEsli zworke ustawiles na master to powinno byc wszystko OK. Pewnie zle zalozyles partycje w FDISKU. Zakladajac je tym programem podawaj je w sposób procentowy % czyli np. podstawowa partycja 50% i rozszerzona partycja 50%. Wtedy powinnobyc wszystko OK. Wczesniej nalezy oczywiscie usunac wszytskie partycje a po ich ponownym zalozeniu sformatowac dysk. Mam nadzieje ze o tym wiesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michael_LbN Opublikowano 1 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Lipca 2005 No podaje partycje w sposob procentowy.....zworka na bank jest na master, ale sprobuje jeszcze raz zdjac partycje i sformatuje....powiem jak mi sie uda .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michael_LbN Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 No, udalo sie. Wszystko elegancko zrobione. Jedyny blad jaki popelnialem wczesniej, to to ze nie korzystalem z oryginalnego dysku startowego win98se, bo on odpala instalatora i nie musi ladowac zadnych narzedzi (wirtualnych dyskow) i on sam zalecil format dysku. Dzieki za pomoc Nyny. THX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...