gremlin@@@ Opublikowano 2 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2005 Witam! Mam dylemat odnoszący się do zakupu coolerów jak w temacie. Otóż mam Bartona 2500+ na Asusie A7V600-X (KT600) i chciałbym podkręcić do 3200+. Mam już zakupioną paste ArcticSilver5 i takiego cooper shima http://allegro.pl/show_item.php?item=55841318 (nie chce uszkodzić proca - pierwszy raz nakładam). Pentagrama 100 Cu+ bym raczej nie chciał bo jest strasznie ciężki i nie chce urwać płyty :) . A może ma ktoś pentaka 100AlCu+ lub 100Cu+ na takiej płycie, bo promień do zasilacza byłby jakieś 6 cm, więc powinien się zmieścić ale bardzo blisko podstawki znajdują się pamięci RAM. Czekam na waszą pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktusser Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 Hmm ciezka sprawa :) Ja jednak na twoim miejscu wzial bym QVC 100 cu. Socketu nie wyrwiesz a jest bardzo wydajny i cichy !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BadKENNY Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 Polecam lekture http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=99771&st=30 temat jest ciut wyzej :) U mnie Qvc 100 AlCu+ (Qvc a nie Qv !! ten drugi jest o wiele gorszy) ma odziwo jakies 2cm do zasilacza ( Płyta taka jak w opisie ). A o urwaniu socketu się nie martw moge się założyć, że do tego nie dojdzie( patrz temat który Ci podałem). Aha nie zapomni o tych oznaczeniach przed cyfrą Qvc...bardzo ważna sprawa. Ten Qv nie ma regulatora obrotó ( mniej istotna sprawa) ale co najgorsze posiada tylko jedno łożysko :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 Jesli chdozi o takie coolery to WARTO doinwestowac w miedz bo roznica jest 2-3 stopnie [moze wiecej nawet] a socketu nie urwiesz napewno. Niektore coolery waza po 700g i nic im nie jest. Wiec looz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gremlin@@@ Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 A jak badzo te QVC 100+ są rozszerzane do góry? Bo mam blisko socketu gniazda pamięci RAM i nawet gdyby radiator zachodził na pamięci to czy nie byłoby problemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiktusser Opublikowano 3 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Lipca 2005 Pamiatki sa tak zazwyczaj ustawione ze ich nie dotkineisz coolerem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gremlin@@@ Opublikowano 5 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2005 Więc kupiłem wczoraj Pentagrama QVC 100Cu+ (ciężkie bydle :) ). Zmieścił się bez problemów - nawet troszke miejsca zostało. Tyle że przez tego [ciach!]ianego copper shima mało nie pozbyłem się procka! Założyłem go na procka, przykręciłem pentaka dość mocno i komp sam wyłączał się po ok. 2 sekundach. Ta podkładka powodowała niestykanie się rdzenia z radiatorem. Po jaką cholerę gościu na aukcji pisze że pasuje na Bartony 2500. Wywaliłem to [ciach!]o i doszedłem do wniosku że tylko ktoś, kto ma dwie lewe ręce (albo nawet gorzej :wink: ) może ukruszyć procka przy zakładaniu pentagramka. Teraz mam ustawione 1900 obrotów i maksymalnie temp. mam 38* (niekręcony) i chyba jeszcze spadnie bo AS5 po 200 godzinach pracy się optymalizuje. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobslej Opublikowano 5 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2005 Co do tematu: polecam dla plebsu wersję Al+... 42*C na D1800 po 3h pryma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romano12 Opublikowano 5 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2005 Zdecydowanie polecam wentylator PENTAGRAM Freezone QC-80 Cu. Kupilem go do athlona 1600 xp. Na plycie ecs kt600a, przy stosowaniu pasty dostarczonej przez producenta temp po podkreceniu z 1400Mhz do 1500Mhz wynosila ok 42 C a w stresie dochodzila do 45 (przy minimalnych obrotach 1750 RPM prawie idealna cisza). Wczoraj zmienilem procesor na semprona 2400+ i zastosowalem paste ocz ultra5+ temp. Tempetatura spadla do 26 stopni a w stresie do 28. Popodkreceniu sempronka do 2000 Mhz (przy szynie 200 i minimalnych obrotach) temp wzrosla tylko do 30 C a w stresie do 32. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gremlin@@@ Opublikowano 5 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2005 Ciekawi mnie jaką masz temperaturke w pokoju. Przecież ja w samym pokoju mam około 28 stopni. Może czujniki Ci troszkę temperaturkę zaniżają? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PSYLO Opublikowano 5 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2005 Płyty ESC zaniżają temperaturki, więc nie ma się co tak cieszyć ;) Ja miałem wcześniej ECS L7VTA, AthlonXP 2000+ i Pentagrama QC-80AlCu - temperaturki 30 stopni IDLE, do 35 w stresie. Potem na tym samym procesorze i coolerze przesiadłem się na Abit NF7 v2.0 i... 42 stopnie w bezczynności, do 50 w stresie. Te już są bardziej wiarygodne, chociaż podobno troszkę zawyżone (rzekoma przypadłość NF7...). W tej chwili, jak w pokoju cieplutko, w stresie mam do 56 stopni (odczyt płyty głównej). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gremlin@@@ Opublikowano 5 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2005 A ja mam jeszcze jedno pytanko odnośnie tego pentka 100 cu+. Waży on niecałe 700 gram i mam obawy czy po dłuższym czasie nie obwiesi socketu i płyta się nie wygnie. I wiem że trzeba uważać przy przenoszeniu kompa. Swoją drogą to mogli dać dwa rodzaje mocowań na socket A - jedno na koszyczek i jedno na otwory w mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...