nazir123 Opublikowano 5 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2005 Tak się zastanawiam, czy jeśli buda ma być w całości z metalu to czy nie będzie problemu z gromadzeniem się ładunków np. w zimie? A właściwie o co tutaj chodzi ;) - przecież każda zwykła kupna buda jest z metalu. niemetalowy jest najczęściej tylko front. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koen Opublikowano 5 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2005 (edytowane) keiname, wafer - tez myslalem nad imbusami ale ich lebki sa wyzsze od zwyklych srub ktore wygladaja i tak dobrze a nie odstaja tak, potem jeszcze zobacze ;] Są specjalne imbusy z obiżoną główką, jak je oglądałem to łeb jest około 2x niższy od tych zwykłych. Są też takie ze stożkowym łbem (zaraz dołącze link do zdjęcia bo akurat takie mam), tylko do nich trzeba specjalnie przygotować otwory zeby całe się chowały (plexe wystarczy nawiercić końcówką do dremela w kształcie kuli, do metalu przydałoby sie coś mocniejszego). tak wyglądają te stożkowe (na zdjęciu m4, troche upaprane opiłkami plexi): http://members.lycos.co.uk/xbart/srubyimb.jpg a tak obniżone http://members.lycos.co.uk/xbart/i3.jpg Edytowane 5 Lipca 2005 przez bart3d Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeuroPL Opublikowano 5 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2005 Heh, to ja juz od paru miesiecy taka blache namierzam ale od tego goscia to myslalem ze tylko takie wymiary :P a jednak warto bylo spytac hehe dzieki :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadeX Opublikowano 5 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2005 (edytowane) Neuro PL - ja od razu skojarzylem ze skoro gosc ma taka blache to ma dostep takze do wiekszych rozmiarow :] bart3d - fajne te imbusy ale takich nigdzie nie moge u mnie znalzec jutro beda fotki bo dzis ciut za malo zrobilem, za to biegalem po miescie i kupilem stojak na wiertarke za 4dyszki ktory BAAAAAAAAARDZO sie przyda(ł) :] Edytowane 5 Lipca 2005 przez Radek_BVB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
|Falcon| Opublikowano 5 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2005 Polowa sukcesu jest znalezienie blachy o takim rozstawie otworkow jak to jest w Mac'ach ;) Za duze dziurki w za duzym rozstawie wygladaja niczym wziete z "wiejskiego tuningu" ;) Jak narazie, zapowiada sie super. Zadbaj o estetyczne i staranne wykonczenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoSF Opublikowano 5 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2005 A właściwie o co tutaj chodzi ;) - przecież każda zwykła kupna buda jest z metalu. niemetalowy jest najczęściej tylko front. 1531250[/snapback] No raczej chodzi o to, że zwykła kupna jest lakierowana a front plasticzany... myślę, że dlatego Radek wspomniał o tym, że zastanawia się nad pomalowaniem bezbarwnym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lookash2 Opublikowano 5 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2005 boki i gora beda z aluminium prawdopodobnie satynowanego (takie jak katowniki) 1530634[/snapback] A ile Cie takie aluminium wyniesie? No i gdzie te kontowniki i blachy boczne/gorne kupujesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 5 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2005 widziałem mase różnych elementów aluminiowych w castoramie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadeX Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 (edytowane) A ile Cie takie aluminium wyniesie? No i gdzie te kontowniki i blachy boczne/gorne kupujesz? 1531918[/snapback] katowniki (cena ok 7,50 za metr... pisalem wczesniej co ile wynioslo) , plaskowniki i inne duperele mozna znalezc w marketach budowlanych to samo ze srubkami, nozkami (oslonkami do zamkow) co do blachy gornej i bocznych to jeszcze je kombinuje alu perforowane dorwalem na allegro i bedzie z niego front, tyl i dol bud (fajna poswiata od katody pod buda :] ) Edytowane 6 Lipca 2005 przez Radek_BVB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość add_ek Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 zamknijcie ten kolejny zalosny topik a Ty drogi autorze pokaz sie tu z rezultatami pracy a nie z zamiarami trzeba byc czlowiekiem czynu ;] nikogo nie obchodzi biadolenie pt (jak to juz Wafer wspomnial) "chce zrobic moda" litosci... Tak mi Radziu pisałeś, a sam masz long_work_loga...i dla mnie to jest grejt. Jest "nic", potem jest "niczego" więcej...i na koniec buda. Pomysł fajny [co prawda wolę "plaskacze" (ale może, hmm...zapożyczę alu_think)]. Ten przycisk kosztuje 8,90,- Gliwice ul.Dworcowa ileśtam... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wafer Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 zobaczymy czyj worklog bedzie dluzszy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadeX Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 (edytowane) Tak mi Radziu pisałeś, a sam masz long_work_loga...i dla mnie to jest grejt. Jest "nic", potem jest "niczego" więcej...i na koniec buda. Pomysł fajny [co prawda wolę "plaskacze" (ale może, hmm...zapożyczę alu_think)]. Ten przycisk kosztuje 8,90,- Gliwice ul.Dworcowa ileśtam... 1533187[/snapback] czekalem az tu wpadniesz ;] musiales sie czepic chocby nie wiem co, pomimo ze nie masz racji, bo chyba zapomniales o tym DLACZEGO tak Ci napisalem. napisalem tak bo napisales ze masz tylko zamiary i pokazales zwykla bude. ja zebralem materialy i jestem w trakcie tworzenia obudowy... taka jest roznica. hmm... proponuje porzucic juz ten temat i skoncentrowac sie na tym co najwazniejsze czyli na omawianiu projektu ;] mozliwe ze zbyt pochopnie napisalem Ci owego posta ale wiesz sam chyba jak ostatnio jest na tweaku, przytulku dla modderow-teoretykow :/ moze dlatego mnie to zgubilo. miejmy nadzieje ze niedlugo sie to zmieni, a wiec do dziela ;] co do tego przycisku, u mnie nigdzie takie czegos nie moglem znalezc wiec musialem zamowic a ze akurat tyle kosztowal nic na to nie poradze, ale wydanej kasy nie zaluje Edytowane 6 Lipca 2005 przez Radek_BVB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość add_ek Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 napisalem tak bo napisales ze masz tylko zamiary i pokazales zwykla bude. 1533225[/snapback] To się nazywa "budowanie napięcia" ...a co do zwykłości budy, to chyba o to chodzi...Początek - zwykła , koniec - ...inna :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziuby Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 Zaczynasz moda a ja nic nie mam dla Ciebie :mur: :mur: :mur: :mur: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Al Bundy Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 pamiętam poprzedniego moda radka, i jestem bardzo dobrej myśli :D powodzenia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadeX Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 no to maly apdejt :] tu moje mini stanowisko pracy na podlodze ;] niezmiernie przydal mi sie stojak pod wiertarke ktory wczoraj nabylem, niezla frajda z niego jest, mozna wwiercic sie tam gdzie sie chce :] dociete czesci: skrecony front: no i kawalek skreconej juz konstrukcji : Dziuby szukaj szukaj ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wafer Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 (edytowane) widac postep prac. fajnie, fajnie, oby do przodu :) dales jakies przekladki pomiedzy blache i kontowniki? mogles zaciac katowniki pod katem 45 stopni na kazdym boku, estetyczniej by wygladalo. Edytowane 6 Lipca 2005 przez wafer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadeX Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 nie wiem jak to dokladnie wytlumaczyc ale nie cialem ich pod katem 45* (a myslalem o tym na poczatku) bo przy wykonczeniu budy musialbym bardzo kombinowac z montarzem i skrecaniem wszystkiego tak jest troche prosciej a czy estetyczniejsze by bylo to 45* stopni to nie jestem pewien bo musialbym kazde 2 katowniki laczyc lacznikiem skreconym dwoma srubami a tak kazde 2 katowniki skrecam jedna ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wafer Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 a gdyby: zaciac kontowniki pod katem 45 stopni. w wywiercone otwory dac ladne sruby (tylko po to zeby ladnie wygladaly) a calos od tylu polaczyc tym http://www.allegro.pl/show_item.php?item=56769835 sam sie zastanawiam nad robieniem sobie budy z aluminum i bede wlasnie tak ja laczyl B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadeX Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 myslalem nad tym spoiwem ale niestety nie wyobrazam sobie "spawania" budy nad kuchenka gazowa w kuchni [; poza tym nie wiem jak z trwalascia takiego czegos, nie ma to jak poskrecac ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wafer Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 zawsze mozna kupic taki badziewiasty palniczek za 6zl :) co do trwalosci to bym sie nia nie martwil :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prog Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 NIe musiałbyś tego "spawać" pod kuchenką, ale są specjalne palniki, które wyciągną jakieś 1700-1800 C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-Robak- Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 Ja jestem zdecydowanym "fanem" skręcania, po pierwsze będzie mocniejsze i wytrzymalsze, po drugie w razie czego można to rozkręcić, po trzecie odpowiednio dobrane śruby i ich miejsce nadadzą wizualny charakter, szczególnie że buda będzie w 100% z metalu (aluminum) więc niewyobrażam sobie żeby niebyło tam śrub :wink: . Także Radek skręcaj skręcaj :wink: bo jestem ciekaw wyniku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Torwald Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 Jak narazie wyglada obiecujaco, oby tylko tak dalej. No i zeby cie nie dopadl pewien slynny juz na forum syndrom :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziupo Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 fajnie się prezentuje, już teraz bardziej mi się podoba od LIAN LI (kazdej) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadeX Opublikowano 7 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2005 (edytowane) Robak - racja ;] zapomnialem o tym ze chcialem aby buda byla demontowalna w kazdej chwili gdybym chcial cos zmienic ;] Torwald - spokojna Twoja ;] ziupo - dzieki ;] buda to troszke polaczenie stackera, lianli i g5 + sruby, w kazdym razie zrobiona tak jak ja chce nadal zastanawiam sie jaka pleksa ma byc za alu perforowanym... przezroczysta czy mat :unsure: Edytowane 7 Lipca 2005 przez Radek_BVB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeuroPL Opublikowano 7 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2005 A mnie się nie podoba, nie wiem, to pewnie przez te listwy, wydaja mi sie za szerokie, ale kibicuje dalej :D zobaczymy efekt koncowy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wafer Opublikowano 7 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2005 ja bym dal plexi matowa B) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 7 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2005 ja bym dal plexi matowa B) 1534266[/snapback] Tez sadze ze maowa efekt powinien nadac uroku :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RadeX Opublikowano 7 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2005 (edytowane) NeuroPL - wszystko jest proporcjonalne i katowniki sa ekstra, moze Ci sie tylko tak wydaje a moze po prostu rzeczywiscie CI sie nie podoba, jedno z dwoch ;] pleksi chyba bedzie matowa ale tylko od srodka zeby diody dawaly ladna poswiate a z przodu nie matowa zeby pleksa nie rzucala sie w oczy Edytowane 7 Lipca 2005 przez Radek_BVB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...