Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym sobie złożyć jakiś zestawik do słuchania muzyki (nie zależy mi w związku z tym na surroundzie)... kiedyś miałem wieże SA-AK70 Panasonica (nie wiem czy ktoś kojarzy, taka ze zmieniarką na 51 cedeków), i z tą wieżyczką miałem w komplecie takie głośniczki: http://www.olsztyn.mm.pl/~silentman/aukcje/glosniki/ ... wieża się spaliła więc sprzedałem ją jako uszkodzoną, i nieświadomy tego że do głośników wystarczyło kupić wzmacniacz jakiś, sprzedałem i te głośniki czego po dziś dzień bardzo żałuje bo jak na mój gust (jak na moje potrzeby) grały idealnie, dźwięk było 'czuć' w całym zakresie tonacji a nie tylko tych niskich tonów. Od tamtego czasu zdąrzyłem przetestować dużo tzw. pierdziawek 2.1 ... obecnie posiadam Creatove'a Inspire T3000 2.1 ale daleko mu do brzmienia takiego jak miałem w tej wieży na AUXie i mam zamiar wkrótce się pozbyć tego szajsu... dlatego postanowiłem już nawet nie oglądać się za zestawami głośników komputerowych tylko kupić coś normalnego... sęk w tym że się na tym w ogóle nie znam... chciałbym by był jakiś wzmacniacz z wejściem AUX (ewentualnie może być minijack, ale wole AUX bo mam akurat długie kabelki już poprowadzone do kompa) i wyjściem na dwa czy cztery głośniki (jeśli cztery to tak żeby każda z par stanowiła jeden z kanałów - lewy i prawy)... jeśli chodzi o moc takiego zestawu no to właśnie dlatego przedstawiłem historie z tą wieżą z tego względu że w końcu chciałbym kupić coś co dorównywałoby jej jakością i mocą dźwięku...

No i jeszcze jest kwestia tego za jaką kwotę można taki zestawik kupić? Mile widziane jakieś przykłady sprzętu z allegro :)

P.S.: Byłoby mi bardzo miło gdyby ktoś sensownie (czyt. w zrozumiałym dla laika uproszczeniu) wytłumaczył o co chodzi z tymi mocami RMS, PMPO, Ohmami itd. i jak się to przekłada na jakość dźwięku.

Z góry dziękuję za wyrozumiałość i za wszystkie odpowiedzi w tym temacie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Złozenie zestawu do normalnego słuchania to koszty rzędu 1.5 kzł (wzm+kolumienki)Jak na chwile obecną produkty (jeśli chodzi o segment cen niskich) firmy Cambridge są bezkonkurencyjne.Sam sie rozgladam za wzm. tej firmy.Dużo jest używanych modeli-wiec jest w czym wybierać).Każdy amp. ma wejścia RCA,jack nie jest stosowany.Co do tanich (nowych ) kolumn, to proponuje rozejrzec się za modelami firmy Wharfedale (Chocby serie Diamond).Obecnie sprzedawane kolumny są praktycznie 8 Omowe,wzmacniacze wysterowywują obecnie każdą-z kompatybilnością nie ma problemów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1500 zł... jak na mój portfel to spora sumka, dlatego też jestem skłonny kupić coś używanego, ale w miare dobrego... nówki sobie jednak daruje ;)

A czy mógłbym prosić o jakieś konkretne parametry? Bo te głośniki (teraz się zorientowałem że to się nazywa kolumną a nie głośnikiem ;) ) mają różne parametry, wzmacniacze też... a nie chciałbym kupić sprzętu który by wzajemnie nie wykorzystywał swojej mocy (tj. np. wzmak był za słaby do głośników albo na odwrót).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi