Skocz do zawartości
wapat

Leadtek 6600 Tv-out - Problemy Z Interferencją

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam taki problem - kupiłem sobie kartę Leadtek WinFast A6600TD (GeForce 6600) i mam pewien problem z obrazem na ekranie TV.

Do tej pory używałem karty Gainward GeForce 3, którą łączyłem z telewizorem za pomocą kabelka s-video/s-video. Obraz był całkiem w porządku, tzn bez żadnych zakłóceń, chociaż nienajlepszej ostrości... Do oglądania filmów wystarczał w zupełności :-)

Nowa karta Leadteka nie ma bezpośredniego wyprowadzenia S-Video na karcie, lecz port ViVo, do którego dołącza rozdzielacz sygnału na S-Video, Composite itp...

Po podłączeniu poprzez rozdzielacz kabelkiem s-video karty z telewizorem uzyskałem obraz ostrzejszy niż na GeForce3 jednakże obarczony okropną interferencją (zgaduję, że tak to można określić) w postaci pionowych pasów :-( Efekt ten nieźle mnie wkurza, bo zabiera przyjemność z oglądania czegokolwiek na ekranie TV ;-)

Przyczyna wydaje się tkwić we wspomnianym rozdzielaczu sygnału, chyba, że to wina wadliwego chipu tv-out na karcie. Na pewno nie jest to kwestia sterowników, bo zamiana karty z powrotem na GeForce3 bez zmiany sterów daje obraz idealny.

Czy ktoś napotkał może podobny problem i może coś poradzić?

Z góry dzięki za wszelkie uwagi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie pasy powodowały źle zlutowane kable,oraz brak uziemienia.Spróbuj zmienic ustawienia ostrości,czy rozdzielczości wyświetlanego obrazu

1530794[/snapback]

Próbowałem kombinować z rozdzielczością - nie pomaga (interferencja pozostaje). Bawiłem się też z kontrastem, jasnością i nasyceniem - dawało to tylko tyle, że interferencja była mniej widoczna, poprzez zredukowanie różnic barw - ale, żeby nie było jej zupełnie widać, to musiałbym oglądać obraz w odcieniach szarości... :-/

Co do kabli - to używam przedłużki rozdzielającej dołączonej do karty i kupionego w sklepie przewodu s-video/s-video, który od roku z powodzeniem używam w GeForce3 (i tam nie ma najmniejszych interferencji)...

W każdym razie, dzięki za rady :-)

Pokombinuję z innymi kablami - może coś pomoże... :-/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi