frogstomp Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 Mam program ktory ma wcztywac dane liczbowe z pliku po wcisnieciu pozycji na ListBox, do konkretnej kolumny w StringGridzie...mam zrobione juz to ze wczytuje te dane w odpowiedniej kolumnie uzaleznionej od aktualnej pozycji w Listbox,ale chce zeby wczytywal od drugiego wiersza bo w pierwszym mam nazwe danych wpisana. Po drugie nie wczytuje mi ostatniej pozycji w pliku,nie wiem czemu:/prosze o jakies wskazowki. void __fastcall TForm2::ListBox1DblClick(TObject *Sender){int *a;int i,k,N,m;FILE *wsk1;if(OpenDialog1->Execute()){wsk1=fopen(OpenDialog1->FileName.c_str(),"r");N=0;while(!feof(wsk1)){k=fgetc(wsk1);if(k=='\n')N++;}a= new int [N];rewind(wsk1);for(i=0;i<N;i++){fscanf(wsk1,"%d",&a[i]);}StringGrid1->RowCount=N;m=ListBox1->Items->IndexOf(ListBox1->Items->Strings[ListBox1->ItemIndex]);for(i=0;i<N;i++){StringGrid1->Cells[m][i]=a[i];}}} Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frogstomp Opublikowano 6 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Lipca 2005 Juz sobie poradzilam z wczytywaniem od nastepnego wiersza,ale nadal nie wiem czemu mi nie chce czytac ostatniego elementuz pliku:/ czy ktos moze pomoc... void __fastcall TForm2::ListBox1DblClick(TObject *Sender){int *a;int i,j,k,N,m;FILE *wsk1;if(OpenDialog1->Execute()){wsk1=fopen(OpenDialog1->FileName.c_str(),"r");N=0;while(!feof(wsk1)){k=fgetc(wsk1);if(k=='\n')N++;}a= new int [N];rewind(wsk1);for(i=0;i<N;i++){fscanf(wsk1,"%d",&a[i]);}StringGrid1->RowCount=N+1;m=ListBox1->Items->IndexOf(ListBox1->Items->Strings[ListBox1->ItemIndex]);i=0;for(j=1;j<N+1;j++){StringGrid1->Cells[m][j]=a[i];i++;}}} Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...