mWilQ Opublikowano 7 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Lipca 2005 Witam Siedze cały wieczór przed kompem i szukam informacji na temat router'ów umożliwiajacych podział w/w łącza. Za jakieś 2-3 tygodnie wpadna do mnie monterzy - do tego czasu muszę coś kupić. Mimo że temat był wałkowany już wiele razy to i tak nie znalazłem żadnych konkretnych odpowiedzi. Zależy mi na sprzęcie który nie będzie się wieszał, który ma możliwości zarządzania tranferem i jakis firewall. Oczywiście dobrze by było gdyby jego konfiguracja nie wymagała szczególnej wiedzy o sieciach. Z tego co przeczytałem w postach większość ludzi używa D-Linka (zazwyczaj 604) - niestety połowa narzeka, że router sie grzeje. Mnie interesuje opinia na temat urządzeń: D-Link 804hv i Planet XRT-401D - co warto kupić? Czy są jeszcze jakieś inne routery firmy Planet (w przyzwoitej cenie) lepsze od tego XRT-401D? Jeśli nie wyżej wymienione to jakie ? Proszę o firme, model, cene + jakąś krótką opinie. Bardzo dziekuję za odpowiedz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 401c mam u siebie na dslu i nie polecam - ma malo regulek fw d wpisania, i praktycznie nie dziala mac control - pewnie jest jezcze kilka minusow ale ne zagladaelm do niego od ponad roku - to jest plus ;). z 604 ludzie czesto dzwonia na infolinie neo w ktorej pracuje i trza go restartowac, badz przywracac fabryczne zeby zaskoczyl wiec mozliwe ze jest jakas wersja z bldem softu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mWilQ Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 Ok :? Każda informacja jest cenna. Czekam na dalsze wypowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbed Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 Witam ja do podziału tego właśnie łącza mam Linksysa WRT54G. Bardzo dobrze się sprawdza. Nie ma żdnych problemów jeśli chodzi o WiFi czy po kablu. W tej chwili tego posta pisze z laptopa po WiFi (żona pracuje na blaszaku ;) ). Mam także podłączonego sąsiada po kablu. Model Linksysa o którym pisze ma 4 portowego switcha. Mam do niego podłączonego właśnie sąsiada i blaszaka. Po ewentualnym zakupie polecam upgrade firmawaru do wersji 4.00.7 (rozwiązany problem przesyłania przez WiFi dużych plików (powyżej 400 MB). Od trzech miesięcy mam ten router i ani razu jeszcze go nie resetowałem. Chodzi non stop bez zwiechów. Polecam. Cena też jest atrakcyjna. dzięki alternatywnemu firmwerowi można z niego zrobić klienckiego AP dla WiFi sieci rozległej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mWilQ Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 Opcja WiFi nie jest mi potrzebna - wystarczy mi router do ktorego podlacze kabelki. Czekam na dalsza pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas-comp Opublikowano 15 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2005 Jeśli chodzi o DI-804HV to jest to bardzo dobry routerek i nie ma z nim wiele problemow. Jesli chodzi o DI-604 to on sie wiesza z powodu "zapychania" w sieci. Jest to maly routerek, ktory posiada 4MB SDRAM i 256KB flash i nie poradzi sobie za dobrze z duza siecia i duza iloscia polaczen kazdego uzytkownika z P2P. Dlatego czeste objawy w srednich i wiekszych sieciach to zawieszania. Ale czego oczekiwac za cene 120zl ? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek.t Opublikowano 16 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2005 no własnie ja też zaczybam szukac jakiegoś routerka pod ta łącze, co polecacie na 2 osoby? ważne żeby się nie wieszał i było go w miarę łatwo skonfigurować :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukas-comp Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 DI-804HV jest bardzo fajnym routerkiem i malo z nim problemow :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NeonPPC Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 mam DI-604 od 2 tygodni i narazie sprawuje sie wysmienicie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mWilQ Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Kupiłem 804 i póki co działa! Jeśli pojawią się jakieś problemy lub uwagi godne umieszczenia na tym forum to się odezwe. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...