bern Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 Witam, Mam dysk twardy WD o pojemności 250GB (WD2500SB). Jest podłączony do portu USB. Na dysku założone są 2 partycje: 60 GB FAT32 190 GB NTFS Testowałem zapis?odczyt z dwoma kontrolerami (obudowami). Za każdym razem wynki są co najmniej dziwne transfer zapis odczyt na poziomie 1MB/s!!!!!! :mur: Dysk ma coś nie tak ze zworkami. Obie partycje są widoczne w WinXP tylko wtedy gdy zworka jest ustawiona jako slave, Jeśli przestawie ją na Master Windows widzi tylko partycje primary 60GB. :angry: Co może być przyczyną tak wolnego transferu i dziwactw ze zworkami???? Pozdrawiam, bern Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterus90 Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 Wyglada to na przypadek albo kieszeni USB 1.1 albo kontrolera na plycie, ktory jest w w/w wersji. Upewnij sie ze masz podpietego do dobrego portu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aTaSerwis Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 Dysk ma coś nie tak ze zworkami. Obie partycje są widoczne w WinXP tylko wtedy gdy zworka jest ustawiona jako slave, Jeśli przestawie ją na Master Windows widzi tylko partycje primary 60GB. :angry: Co może być przyczyną tak wolnego transferu i dziwactw ze zworkami???? Pozdrawiam, bern 1535978[/snapback] Nie przekombinowałeś czasem ze zworkami? masz opis: http://www.wdc.com/en/library/eide/2579-001037.pdf Nie wiem ajkich kieszeni używałeś, ja taki dysk podłączałem przez dwie różne z tych co są teraz w sprzedaży i był wykrywany przy każdym położeniu zworek. Transfer wskazuje na USB1.1 - poczytaj dokumentację płyty i/lub zainstaluj sterowniki USB2.0 Co do partycji: sprawdź tym czy system obsługuje LBA48. Jak nie to kliknij "Set EnableBigLba". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bern Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 Co do kieszeni testowałem z: http://www.zynet.com.tw/product/ee/HD-D5.html#01 http://www.allegro.pl/show_item.php?item=55971060 Mój komp to lapek dell p4 1.8 512 winxp obsługuje LBA48 i USB 2. 0 Co do zworek rozumiem że dysk powinien pracować albo bez zworek albo jako master. Niestety najwyrażniej pasuje mu slave bo ciągle nie widzi we wcześniej wymienionych trybach drugiej partycji :mellow: Może z samymi partycjami (ich założeniem) jest coś nie tak, a może wydajność kontrolera w lapku. Sam nie wiem.... :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aTaSerwis Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 Co do kieszeni testowałem z:Obie znam, ta z allegro ma często problem z dużymi dyskami i USB 2.0. Za to pierwsza jest OK, nie powinna robić problemów. Mój komp to lapek dell p4 1.8 512 winxp obsługuje LBA48 i USB 2. 0 A model to ... ? Wpisz na stronie Dell'a model i sprawdź czy ma USB2.0 na wszystkich portach (czy w ogóle ma?). Co do zworek rozumiem że dysk powinien pracować albo bez zworek albo jako master. Niestety najwyrażniej pasuje mu slave bo ciągle nie widzi we wcześniej wymienionych trybach drugiej partycji :mellow: Może z samymi partycjami (ich założeniem) jest coś nie tak, a może wydajność kontrolera w lapku. Sam nie wiem.... :? 1537475[/snapback] Na zworkach to ja się nie znam, ale są rysunki :D Partycje zakładane pod windowsem? NTFS? Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to BIOS laptopa ... sprawdź na jakimś "normalnym" kompie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bern Opublikowano 8 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Lipca 2005 Komp to Dell Latitude c840, Partycje Ntfs zakładane w Fdisk, poźniej primary przekonwertowana w jakimś sharewerowym programie (niepamiętam nazwy). Bios w miarę świeży Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aTaSerwis Opublikowano 9 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 9 Lipca 2005 Komp to Dell Latitude c840, 1537518[/snapback] = USB 1.1 Temat zakończony. Pozostaje kieszeń na FireWire (IEE1394) albo karta PCIMCIA z portami USB2.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...