MaKaR Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 mam wiatrak cpu cooler fan za 45 z ł proc sie grzeje mocno do 49 stopni a wiatrak huczy głośno dosyć jak go ściszyć pomóżcie :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 Siemka. Mozesz kupic produkt Zalmana o nazwie FAN Mate - ok 15zl Mozesz tez kupic stabilizator napiecia np. 9V - ok 2zl Musisz pamietac ze wyciszenie wiatraka poprzez obnizenie jego obrotow wiaze sie z podniesieniem temp. :wink: Pozdrowka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo163 Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 Siemka Moze coś zasłania wiatraczkowi pobur powietrza i dlatego wydaje nie miły szum albo taki wiatraczek zle wyprofilowane łopatki. Pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 mam wiatrak cpu cooler fan za 45 z ł proc sie grzeje mocno do 49 stopni a wiatrak huczy głośno dosyć jak go ściszyć pomóżcie :evil:duchem swietym ani wrozka nikt nie jest wiec najpierw napisz co to za cooler :!: generalnie mozesz: - odizolowac wentylator od radiatora - dajesz podkladki gumowe (wyciete np z detki rowerowej/samochodowej) - spowolnic wentylator - rezystor, dioda Zenera (puszczona zaporowo), stabilizator napiecia,... - dac wiekszy a wolniejszy wentylator - jak masz teraz jakis 60mm to dajesz 80mm - moze sie przydac ten link (jak zrobic odpowiednia przejsciowke) http://www.filestorm.de/workshop/fanad.html generalnie najlepiej polaczyc 3 wymienione sposoby PS czy nie masz przypadkiem budy z pionowo umieszczonym zasilaczem (ktory zaslania wlot powietrza na coolerku) - tu najlepszym rozwiazaniem jest wywalenie zasilacza na zewnatrz itd BTW ale to juz wszystko bylo na forum - wystarczy poszukac Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaKaR Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 A więc tak ten wiatrak to spire miał być do 2.2 gb ale nie bardzo mi sie to widzi bo na moim procu ma 49 stapni zasłania go zasilacz ale wziełam go przed chwilą wykręciłem i załczełam poruszać ręką wiatrka i nawet jak to robie ręką to świszczy nie wiem jakiś poje**ny co mam zrobić bo to dosyć głośno chuczy i mnie wqr***a help mi :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e!Gr00bY Opublikowano 17 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2002 A może on rzęzi a nie śfiszczy ? :P Nasmarowany silniczek ? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 A więc tak ten wiatrak to spire miał być do 2.2 gb ale nie bardzo mi sie to widzi bo na moim procu ma 49 stapni zasłania go zasilacz ale wziełam go przed chwilą wykręciłem i załczełam poruszać ręką wiatrka i nawet jak to robie ręką to świszczy nie wiem jakiś poje**ny co mam zrobić bo to dosyć głośno chuczy i mnie wqr***a help mi :evil: ale podales duzo danych na temat tego wentylatorka 8O - jaki model, jaki rozmiar, jaka predkosc obrotowa, ale najwazniejsze podaj jak amperaz zreszta skoro to Spire to wiadomo kiszka - chyba ze obnizysz obroty, na 8V powinno byc znosnie - przynajmniej przy Spire 50mm i 60mm da sie wytrzymac ... 1. wywal zasilacz na zewnatrz obudowy :!: 2. zmien wentylator na 80x80x25 (lub caly cooler ja masz kase) - zrob przejsciowke jak w linku ktory podalem wczesniej 3. wlutuj w czerwony kabelek od wentylatorka rezystor 2W (kup 4 o nastepujacym oporze: 33, 39, 47 i 56 omow), dobierz ktory bedzie optymalny (cisza/temperatura) teoretycznie jak nie masz kasy mozesz pominac pkt.2 - tyle tylko ze do obecnego wentylatorka nie dawalbym mocniejszego rezystorka niz 39 omow - bo np sprawdzalem i dla modelu Spire FD06015 (60x60x15) rezystorek 56 to troszke za duzo (jest cichy ale rownoczesnie bardzo slaby) BTW jezeli ten wentylatorek jest zakurzony to go wyczysc i nasmaruj :!: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam78 Opublikowano 18 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2002 Tu jest IMHO ciekawy art PC-Fan Silencer Jego jego :Schemat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...