Skocz do zawartości
jezol

Problem Z Podkręcaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Mój kumpel ma problem.... gdy chce manualnie zmienić taktowanie karty to wszystko chodzi gorzej... nawet jak zmniejsza mhz. Jego sprzęt to

P4 1,8 GHz

Płyta ASUS P4S-333 agp x4

Gf 5700 128/128 Leadtek

2x 256 RAM (266,333)

Wydaje mi się że to może być płyta... wątpie że to zasilacz bo ma Cheftecka 400 W więc raczej wykluczam tą możliwość

Proszę o porady...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo to tak, przetaktowanie przy agpx4, trochę szyna spowalnia, ale nie to jest problemem. Spróbój 56.42, kumpel miał podobny problem, przy podomnym konfigu. Dmuchną z boku na kartę 80mm wentylkim i trochę pomogło, ale niestety niewiele.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam ten sam problem z FX-em 5700 od Asusa. Podręcać można tylko na 5x.xx. Ja najczęściej używam 56,72, a w Xp SP2 masz 56,73 bodajże, ale czasami są problemy z niektórymi grami. Tu masz linka do 56,72

http://www.nvidia.com/object/winxp_2k_56.72.html

Nie pamiętam jak jest na referencyjnych od Asusa, ale miałem z nimi też problemy (np. jak brałem właściwości plików video to mi obraz na chwilę znikał :mur: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Gf 5700 GL i na starej płycie x4 czy nowej x8 podkręcam bez problemów na każdych sterownikach.

Robie to tak:

Menu start - Uruchom- wpisuje "regedit"

Po otwarciu rejestru otwieram po kolei foldery HKEY_LOCAL_MACHINE - SOFTWARE - NVIDIA Corporation - Global.

Później na zamkniętym folderze NVTweak naciskam prawy klawisz myszy i z menu wybieram - Nowy - Wartość DWORD i naciskam lewy klawisz.Z prawej strony rejestru pokazuje się nowy klucz z nazwą "Nowa wartość #1" i zmieniam wpis na "CoolBits" i zatwierdzam.

Potem na nowym kluczu "CoolBits" naciskam prawy klawisz myszy i wybieram "MODYFIKUJ" i w "Dane wartości" zmieniam na "3" i "OK".

Teraz po wyborze w menu kontekstowym "Ekran NVIDIA" ukazuje sie panel sterowania i po otwarciu menu ukazuje się dodatkowy wpis "Ustawienia częstotliwości zegara"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"coolbita" można ściągnąć z http://www.softpedia.com/progSearch/coolbits;

potem wystarczy dubleclick i gotowe; tzn. zakłądka dostępna spod sterów;

jest tylko jeden problem: jak ominąć "testy nowych ustawień", żeby dało się przekręcić wyżej

pracuję na 5700le prolinka 250/400@370/675;

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wszystkich - ja rowniez mialem problemy z podkreceniem tej karty tzn posiadam asusa fx 5700 128 mb 128 bit, na innych sterach niz 56.72 nie ma mozliwosci podkrecenia gdyz karta traci "moc". Przerobilem juz chba wszystkie mozliwosci i i udalo mi sie ja podkrecic zeby dzialala stabilnie ze standardowych 425/500 do 551/620 a wynik w 3Dmarku2003 to 3665. I pewnie juz nic wiecej z ta karta nie da sie zrobic :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi