Skocz do zawartości
maslosky

Pytanie Odnośnie Nf7 I 1700+jiuhb

Rekomendowane odpowiedzi

jak to wszystko ustawić... chodzi mi o szczegółowe ustawienia płyty głównej i timingów pamięci... to jest pytanie do ludzi z podobnym konfigiem, gdyż nie mam czasu testować wiec o rade kogoś kto to testował.. pamięci mam jak w podpisie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysle ze mnie chociaz troche naprowadzi... tak myslalem ze zaraz zaczna sie takie wlasnie teksty... sluchaj stary ja sie nie znam jak wiekszosc specow tutaj i wlasnie przychodze tu przede wszystkim po rade... nie mam zbytnio czasu testowac go po Bożemu czyli obnizyc mnoznik i jechac fsb, poza tym nie wiem czy nie jest do tego wymagana jakas zmiana biosu albo jakis mod... dopiero co kupilem NF7 i szczerze [ciach!]o wiem o tej płycie... wiem jedno, że doradzono mi jej kupno na tym forum wiec ją mam i teraz prosze o rade ale zapewne zaraz posypie sie mnóstwo odpowiedzi w stylu "zapoznaj sie z szukajką" ale co mi z szukajki jak znajde tony topiców o modowaniu albo o możliwościach ekstremalnego podkręcania ktore mnie nie interesuje... generalnie pozdrawiam i dziekuje za "pomocna" odpowiedz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy komp sie od siebie różni (nawet jak identyko konfig) Wiec niestety jesteś zmuszony sam sprawdzać jakie ustawienia są najlepsze dla twojego kompa. Nikt z tweak Ci raczej tego nie napisze..... bo wróżkami nie są.... Masz topic o NF7 i to baaardzo obszerny, o biosach, FAQ też jest... naprawde warto poczytać, sporo sie tam dowiesz. Pozdrawiam

EDIT : http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=81124&hl=Abit+NF7 (kompedium)

Edytowane przez Drozda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

forum nie jest po to, zeby ktos ci napisal gotowe ustawienia, tylko po to zeby dzielic sie wiedza na dany temat, a ty ta wiedze musisz na swoj sposob wykorzystac.

nie masz czasu? teraz nie masz, kiedys znajdziesz, nikt za ciebie tego nie zrobi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... nie mam nic do dodania zabieram sie za czytanie z czego i tak 90% informacji bedzie mi zupełnie zbedne ale cóż... "zeby dzielic sie wiedza na dany temat" a dzielenie sie informacją o swoim konfigu to już nie jest dobry temat ? zabawna odpowiedź...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to skoro sie dzielic to dzielić :P Pierwsze co zrób, to L 12 Moda, w kompedium masz opisane co i jak, u mnie na przykład bez tego ani rusz z FSB wyższym niż 200Mhz. Zapewnij płycie odpowiednie chłodzenie (przyda sie przy wysokich FSB) Biosa zmodowanego wgraj ja mam D 27 By Merlin.. (zrob sobie dyskietke ratunkową, w razie czego) ,a i bios przyda sie też do tego, jak bedziesz maly mnożnik brał, to na standartowym biosie przy dużym FSB mogą być problemy z bootowaniem, przynajmniej w moim przypadku tak było. No a co do timingów, u mnie przy 230Mhz są następujące 2,5 3 3 11, mój ramik takie uwielbia i wydajność jest super. Ogólnie teraz mam ustawione 8x230Mhz i pięknie śmiga ;). No to moja wiedza na temat mojego konfigu została przekazana ;) Życze miłej zabawy z NF 7 :) PS. Ty musisz mieć biosa z CPC Off :)

Edytowane przez Drozda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mam pytanie odnośnie tego L12 moda... czy to jest bezpieczne czy jest jakaś możliwość trwałego uszkodzenia sprzętu ? jeśli chodzi o ten mod to jaki drucik powinien być użyty no i czy lepiej ustawić żeby wykrywał procka na fsb 166 czy 200 ??? i którą metodą najlepiej zmieniać bios...

Edytowane przez maslosky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też sie bałem robić tego moda w sumie, ale niemasz sie czego obawiać, wszystko bedzie OK ;) A co do tego FSB, to zależy jak twój proc wyciąga co nie, bez zwiększania napiecia oczywiście... Ustaw sobie na 166 Mhz, bezpieczniejsze. A co do drucika, to jak masz jakąs starą taśme od HDD, to weź jedną żyłe przetnij i z niej drucik weź (ja tak mam ;) ) Biosa... no najlepiej weź w dosie to rób, niewiadomo co ten win potrafi czasem zgotowac... W sumie ten program do Abita też zły nie jest... to chyba zależy tylko od Ciebie jaki sposób wybierzesz.

Edytowane przez Drozda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi