Gość Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 Pewnie zaraz mi dowalicie, że takie tematy już były na forum, ale przejżałem wszystkie i żaden z nich nie pasuje do mojej sytuacji, ani mi nie pomaga jej rozwiązać. Otóż, mam dwa komputery, stacjonarny i laptopa. Do stacjonarnego jest podlaczony internet z kabla do sieciowki. Kupilem druga sieciowke i polaczylem, za pomoca skrossowanego kabla laptopa ze stacjonarnym. W ustawieniach karty sieciowej do której idzie internet jest automatyczne ustalanie IP, a w tej drugiej i w tej od laptopa ustawilem IP na 192.168.0.1(laptop) i z koncowka 0.2 (stacjonarny). Firewalla z WinXP wyłączyłem na obu kompach (na stacjonarnym jest XP Proff., a na laptopie XP Home). Mam zainstalowanego Sygate Firewall i na nim ustawiłem, żeby połączenia pomioedzy numerami IP 192.168.0.1-.2 byly odblokowane. I teraz zaczyna sie problem. Kiedy na stacjonarnym kompie włączam "konfiguruj sieć..." to za chiny ludowe nie potrafi mi tego zrobić!!! Albo nic się nie dzieje (nie ma udostępnionego internetu ani dysków), albo w ogóle nie potrafi tego skonfigurować. Próbowałem na kilka sposobów ale nic nie daje. Komunikacja pomiędzy oboma kompami na pewno jest bo pingi w obie strony idą ze 100% skuteczności. Nie wiem, w czym problem. Będę wdzięczny za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2005 Suplement: Jak daję we właściwościach karty sieciowej w zaawansowanych ustawieniach "zezwalaj innym użytkownikom sieci..." to pojawia się taki komunikat: "Podczas włączania Udosepniania połączenia internetowego wystąpił błąd. Nie można włączyć usługi Udostępnianie połączenia internetowego. Połączenie przez sieć lokalną LAN jest już skonfigurowane z adresem IP wymaganym do automatycznego adresowania IP." Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nyny Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 (edytowane) Udostepnianie polaczenia internetowego nie działa w przypadku dwoch polaczen LAN. Do tego sluzy tzw. mostek sieciowy, i taki wlasnie mostek utworz miedzy dwoma polaczeniami. Powinno zadzialac a jesli nie to poszukaj tematów o tym na forum lub na google http://infojama.pl/sections.php?op=viewarticle&artid=108 Edytowane 13 Lipca 2005 przez Nyny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...