Skocz do zawartości
meeron

Monitory I Ich Wybory (lcd)...

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich!

sprawa jest nastepujaca i dosc pilna

otoz, dostalem 1000zł na monitor LCD 17 cali (moj pierwszy LCD)

monitor musi byc dosc popularny (czyt. dostepny w wiekszosci sklepow)

do jutra musze podjac decyzje jaki to bedzie model

niestety nie moge przekroczyc tego 1000zł

co mam wybrac z posrod szerokiej gamy monitorow w tym przedziale cenowym

z czystym sumieniem sie tu przyznaje, ze nie mam zielonego pojecia na temat monitorw LCD dlatego prosze was (fachowcow) o rady i sugestie, za wysztkie odpowiedzi serdecznie dziekuje

dodam jeszcze, ze sprzedawca w jednym z wroclawkich sklepow polecil mi Neovo M-17 ale pokieruje sie tu Waszymi sugestiami, ocena uzytkownikow zawsze jest na pierwszym miejscu.

Pozdrawiam.

Edytowane przez meeron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie napisałeś jakie zastosowanie miał by mieć ten LCD :)

Tak czy inaczej w tej półce cenowej brał bym coś z Belinei. Firma ta robi dobre monitory na panelach Samsunga, LG... :)

17" Belinea 101730B

17" Belinea 101750B

17" Belinea 101751B silver-black

Albo jakiś inny model... :wink:

Inne propozycje...

17" LG Flatron L1720B silver-black

17" LG Flatron L1730S

17" Samsung SyncMaster 710N silver-black (pivot)

17" Samsung SyncMaster 713N silver-black (bez pivota)

17" Philips 170B5CG grey multimedia

:)

Edytowane przez Shog

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

Shog bardzo ci dziekuje za odpowiedz, niestety nie zmieszcze sie w 1000PLN z tymi modelami belinea a LG jest dla mnie slaba marka jesli chodzi o sprzety (wszystko co mialem tej firmy nie dzialo dluzej niz rok) i jakos nie mam checi na natepne LG

chyba kupie Neovo M-17, no sam juz nie wiem ):

moze jeszcze jakies sugestie, prosze o odpowiedzi albo opinie osob ktore maja tego NEOVO jak on sie spisuje

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JEsli do 1000zł to z całym szacunkiem moge ci polecic Samsunga 710V

Kolega ma i jest z niego zachwycony. Zreszta nie dziwie sie mu bo monitorek wiele nie odbiega od mojego duzo drozszego modelu 710T.

W komputroniku kosztuje on 1019zł ale na skapcu mozna go wyrwac juz za 913zł.

http://www.skapiec.pl/site/cat/12/comp/3094

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JEsli do 1000zł to z całym szacunkiem moge ci polecic Samsunga 710V

Wszystko zależy od zastosowania monitora, czy ma służyć w dużej mierze do giercowania czy głównie do pisania, przeglądania www. :)

Jeśli ma służyć do grania to raczej brał bym Samsung SyncMaster 710N, dostaniesz go już za 1029zł.

Dla czego?

- 12ms zamiast 25ms w 710V

- kąty widzenia 160°/160° zamiast 120°/150° w 710V

Do gier najważniejszy jest czas reakcji ale duże kąty widzenienia przydają się gdy chcesz obejżeć film z przyjaciółmi :) Nie wspomnę już o tym że małe kąty przeszkadzaja nawet jak sam siedzisz przed monitorem, przesuniesz głowę np w prawo/lewo i już obraz w drugim końcu minitora zmienia kolor (wiem bo przez pewnien czas pracowałem na monitorze o małych kątach widzenia) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie tylko ze 710N kosztuje ponad 1000zła autor tematu napisal ze musi wyrobic sie do 1000zł. Jesli znajdzie jednak te dodatkowe 50-100zł na monitor (bo wiadomo ze jego cena w kazdym miejscu jest inna) to jak najbradziej 710N bedzie lepszym wyborem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ponownie

po 100-kroc dzieki za odpowiedzi

chyba faktycznie skusze sie na samsunga (: tego z literką N (jesli fundusz pozwoli)

nikt nawet nie zaproponowal tego NEOVO czyli chyba jest to kiepski monitor albo malo popularny jeszcze (:

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlaczetgo nie LG - 1730S jest bardzo udanym monitorem. Dają dobrą gwarancję.

Co do Neovo to dobra marka ale mało znana w Polsce, robią własne matryce, podobnie jak Samsung i LG/Philips. Pisałem juz że ich 19-ski można dostać za 1200zł z DVI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ponownie

po 100-kroc dzieki za odpowiedzi

chyba faktycznie skusze sie na samsunga (: tego z literką N (jesli fundusz pozwoli)

nikt nawet nie zaproponowal tego NEOVO czyli chyba jest to kiepski monitor albo malo popularny jeszcze (:

pozdrawiam

1544259[/snapback]

Neovo to bardzo solidna firma. Sam jade na monitorze Neovo (F-419) - 19 cali i jestem bardzo zadowolony. Najlepsza gwarancja na piksele i matryce, bardzo dobre parametry, DVI, szerokie kąty, powłoka ochronna i bardzo dobry kontrast. Mam go prawie rok i nic narazie się z nim nie dzieje (tfu, tfu). Warto do niego dokupić uchwyt na ścianę.

Poza tym Neovo jest jedną z trzech firm produkującą monitory

Co z tego, że kupiłbyś SONY jak i tak w środku miałbyś monitor Np. Neovo

Producenci monitorów, czyli fabryki

I tutaj już na wstępie niespodzianka. Producentami monitorów nie są Wam doskonale znane marki jak HP, Dell, Hansol, Miro, NEC, Viewsonic, Belinea, Acer czy Sony ! Producentami monitorów są takie firmy jak Neovo, BenQ czy Planar. O ile pierwsze dwie są Wam znane ostatnia wymieniona jak i inne są przedsiębiorstwami, których głównymi odbiorcami są na wstępie wymienione marki.

JAK KUPOWAĆ MONITORY - PORADNIK

//sorry za ten błąd

Edytowane przez regedit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Regedit chyba ci sie wszystko pomieszało, czytaj dokładnie co linkujesz :wink: .

SAMSUNG robi własne matryce!!!! I napewno nie kupuje ich od Neovo :wink:

Jednakze zakup monitora od Neovo nie jest złym pomysłem

z mva.pl

Producenci matryc

Firmy zajmujące się produkcją matryc można podzielić na dwie kategorie. Pierwszą z nich są giganci rynku, tacy jak Samsung, LG.Philips, AUO czy CMO. Firmy te dzięki swoim możliwościom finansowym są w stanie pozwolić sobie na dalsze inwestycje w badania i rozwój nad technologiami, w których produkują matryce.

P.S. Sprytnie to zrobiłes Regedit, zmieniłeś - Samsung na Sony (wcześniej było napisane że Samsung kupuje matryce od Neovo) i wyszło na to, że ja nie umiem czytać :D

Oj nieładnie, nieładnie :D :D :D :lol:

Edytowane przez bodziu8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi