Skocz do zawartości
lukecz

Banki, Konta, Lokaty

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wiem ze to forum komputerowe ale licze ze pomozecie ;) (tym bardziej ze na forach finansowych ludzie cos nie bardzo odpowiadaja).

Mam problem z wyborem konta lub lokaty wsrod istniejacych ofert. Wprawdzie kwota ktora chcialbym wplacic jest niewielka bo tylko 5000PLN, jednakze chcialbym wybrac najlepsza oferte. Pieniadze zamierzam (w przyszlosci) przeznaczyc na zakup samochodu, ale jednak musze jeszcze troche uskladac. Stad potrzeba umieszczenia tych pieniedzy na jakims koncie/lokacie, z mozliwoscia szybkiego wycofania (w przypadku gdy do kieszeni wpadna dodatkowe pieniadze, co pozwoli mi na zakup auta).

Czy ktos moglby pomoc/doradzic w wyborze najwlasciwszego miejsca dla tych nieszczesnych 5000?

Najlepsza oferta jaką udalo mi sie do tej pory znalezc to OKO czyli Otwarte Konto Oszczednosciowe w Banku Slaskim. Daja 4,50% (do 22 lipca chyba 6%), odsetki naliczane pod koniec miesiaca. Z moich 5000 mialbym tam AZ ;) 15zl na miesiac (18,75, ale trza odjac podatek Belki)

Czy znacie lepsze banki, konta, lokaty? Dzieki za odpowiedzi.

Edytowane przez lukecz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mBank i supermarket funduszy inwestycyjnych. Tylko trzeba sie troche orientowac, zeby zlozyc w miare zyskowny portfel. Najlepszy fundusz rynku pienieznego (te sa najmniej zyskowne lecz jednoczesnie najpewniejsze, ich wykresy zawsze ida ladnie do gory) wyciaga ponad 6% na rok. Na stronach mBanku sa informacje jak rozlozyc pieniadze na rozne kategorii funduszy, mozna tez poczytac w internecie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

Czy ktos moglby pomoc/doradzic w wyborze najwlasciwszego miejsca dla tych nieszczesnych 5000?

(...)

1544382[/snapback]

Mogę pomóc i podać Ci nr mojego konta ;] zapewniam będzie to bardzo właściwe miejsce ;]

A tak serio to pomyśl nad rorem bo lokaty krótkoterminowe nie są specjalnie korzystne a może być problem z wcześniejszym wycofaniem kasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę pomóc i podać Ci nr mojego konta ;] zapewniam będzie to bardzo właściwe miejsce ;]

A tak serio to pomyśl nad rorem bo lokaty krótkoterminowe nie są specjalnie korzystne a może być problem z wcześniejszym wycofaniem kasy.

Nie watpie ze Twoje konto byloby dobrym miejscem, tylko chyba nie dla mnie ;)

na RORach troche malo tych procentow, a na tym OKO mozna wyplacac kiedy sie chce (raz w miesiacu za free,a gdyby czesciej to 5 lub 10 zeta). Chyba sie skusze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzymanie pieniędzy w banku to większa strata niż zysk , pogłówkuj zainwestuj , ja próbuje szczęścia w funduszach inwestycyjnych zainwestowałem koło 6000 w to i jak na razie jestem zadowolony zarobilem juz około 1200 zł w pol roku nie jest to moze powalajaca kwota ale na pewno lepsze to niz mrozenie pieniedzy w banku na smiesznym procencie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzymanie pieniędzy w banku to większa strata niż zysk , pogłówkuj zainwestuj , ja próbuje szczęścia w funduszach inwestycyjnych zainwestowałem koło 6000 w to i jak na razie jestem zadowolony zarobilem juz około 1200 zł w pol roku nie jest to moze powalajaca kwota ale na pewno lepsze to niz mrozenie pieniedzy w banku na smiesznym procencie

1546072[/snapback]

A mozna wiedziec w jakie fundusze zainwestowales?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PKO i City Z pracują już 9 miesięcy to są Fundusze zrównoważone więc na nich praktycznie stracić nie można w skali 2 lat mogą przynieść zysk od 15% do nawet 60% no ale to już trzeba mieć szczęście.

W najkrótszym czasie najwięcej można zarobić na Funduszach Inwestujących za granicą ale tam można w 3 miesiące zyskać nawet i 30% ale równie dobrze stracić 15% wiec trzeba śledzić cały czas co się dzieje żeby albo dużo zyskać albo mało stracić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zobacz oferty skokow w Twoim miescie

mi udalo sie ulokowac kase na 7,7% w skali roku a ostatnio widzialem nawet oferte 9,5% (nie znam szczegolow bo nie bylem u nich osobiscie) ale wydaje mi sie to lepsze niz lokata bankowa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu masz o funduszach inwestycyjnych, na początek powinno trochę wyjaśnić :wink:

mBank fundusze inwestycyjne

Ja mam natomiast pytanie do osób grających/znających się na na giełdzie.

Posiadaczom akcji przysługuje dywidenda, jest ona wypłacana jeżeli staniemy się właścicielami akcji na kilka dni przed ogłoszeniem wyników finansowych/ogłoszeniem decyzji o wypłacie dywidendy.

Kupując 100 akcji w miare stabilnej spółki tak żeby uzyskać prawo do dywidendy zyskujemy 200zł (przyjmuję dywidendę w wysokości 2zł).

Po uzyskaniu dywidendy możemy te akcje sprzedać, i dostajemy pieniądze oczywiście pomniejszone o opłaty manipulacyjne/prowizję i takie tam.

A teraz pytanie:

Kiedy musimy nabyć akcje, żeby mieć prawo do dywidendy?

Czy to jest opłacalne, bo nie za bardzo mogę się połapać w tych wszystkich prowizjach, opłatach, chodzi o to, że sprzedajemy akcje po takiej cenie jak kupiliśmy kurs akcji cały czas stał w miejscu, zyskujemy 200zł dywidendy, a ile zabierze nam biuro maklerskie?

Szukałem na googlach, ale chyba jestem zbyt tępy bo zacząłem się gubić i już nie wiem, co i ile trzeba płacić podczas obrotu akcjami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy musimy nabyć akcje, żeby mieć prawo do dywidendy?

To zależy od spółki z reguły zapisane jest w statucie , ale spółki starają się wypłacać dywidendy na początku albo na końcu danego roku obrotowego

Czy to jest opłacalne, bo nie za bardzo mogę się połapać w tych wszystkich prowizjach, opłatach, chodzi o to, że sprzedajemy akcje po takiej cenie jak kupiliśmy kurs akcji cały czas stał w miejscu, zyskujemy 200zł dywidendy, a ile zabierze nam biuro maklerskie?

Ogólnie dywidendy są bardzo niekorzystne dla spółek dlatego z reguły unikają jak mogą ich wypłacania na różne sposoby , ale ogólnie rzecz biorąc żerowanie na dywidendach to nie jest sposób żeby na giełdzie zarobic , a co do obrotu akcjami do tego trzeba mieć bardzo dużą wiedzę i smykałkę więc taka prywatna osoba raczej nie powinna się w to pchać.

Co do tych dywidend to można sobie mniej więcej zyski/straty obliczac z dźwigni finansowych.

Edytowane przez sztandar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi