Skocz do zawartości
plb1985

Komunikacja Jest, A Kompa Nie Ma...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam taki problem: otóż sieć wygląda następująco:

do routera podłączony jest komp1 i switch2, a do switcha2 podłączony jest komp2 i komp3

Wszystki kompy to windows xp. Problem jest następujący w otoczeniu sieciowym (na każdym komputerze) widoczne są tylko KOMP2 i KOMP3, wszędzie brakuje KOMPA1. Jeżeli natomiast wpisać ręcznie adres KOMPA1 do dostęp jest normalny. Kolejna sprawa: wyszukując komputery w sieci zostają znalezione tylko KOMP2 i KOMP3. Jeżeli natomiast wyszukiwać KOMPA1 po nazwie to też jest.

Gdzie leży problem, żeby wszystkie komputery się widziały?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem lezy w tym, ze Komp1 lezy w innej domenie kolizji, ponieważ podpięty jest do odrębnego portu routera. Siłą rzeczy lezy w oddzielnej podsieci. Podejrzewam , ze logiczny adres tego kompa również jest inny.Jeśli podłączysz go do switcha2 problemik zniknie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

otóż nie, podłączyłem do switcha2 i nadal jest widoczny tylko KOMP2 (10.0.0.4) i KOMP3 (10.0.0.3), nie ma KOMP1 (10.0.0.2). Co więcej na KOMP1 w otoczeniu sieciowym również nie ma KOMP1;

owszem leży w innej domenie kolizji, ale dlaczego sam siebie w swojej domenie nie widzi? w ustawieniach windowsa nikt nic nie ustawiał, praktycznie działo się tak od samego początku instalacji sieci;

i jeszcze raz zaznaczam, że wpisując ręcznie adres lub wyszukując KOMP1 mam pełny dostęp

jeśli by miało znaczenie to router asmax ar-804u, switch też asmax, karty sieciowe D-Link i wbudowana chyba na realteku

Edytowane przez plb1985

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi