Gumili Opublikowano 13 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2005 (edytowane) Witam, Jak widać jestem tu nowy, lecz od kilku dni czytam to forum (a dokładnie dział "Chłodzenie Wodą i Inne Metody"). Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem skróconej nagrzewnicy od Łady (thx NAZIR :wink: ) i bloku od Misia15go (też wielkie dzięki :wink: ). Postanowiłem zrobić jakiś shroud do tej wspaniałej nagrzewniczki, więc włączyłem pewien program ;) i zrobiłem dwa projekty. W tym temacie chciałbym poprosić was abyście je ocenili i powiedzieli, które z rozwiązań jest lepsze. Głównie chodzi mi o rezerwuar (podłączenie węży jak i budowa wewnętrzna). Tak więc oto te dwa projekty: Projekt nr.1 Niewielki opis: W tym projekcie woda miałaby wpływać do chłodniczki kątnikiem, ochłodzić się i wypłynąć trójnikiem. Gdy w rezerwuarze woda byłaby chłodniejsza niż w reszcie układu "zamieniłaby" się z wodą cieplejszą. Projekt nr.2 Opis: W tym przypadku woda wpływa bezpośrednio do zbiornika, po czym wpływa do chłodnicy i spowrotem trafia do układu. Aha. W tym drugim projekcie obok wiatraków (a właściwie grilli) możecie zobaczyc : 2 zawiasy, diode LED, i pokrętło do sterowania wiatrakami. Nie ma tego w pierwszym projekcie, ponieważ był on robiony wcześniej, potem go wyedytowałem i dodałem własnie te rzeczy. Ostatecznie shroud bedzie wyposażony w te bajery. Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam :) Edytowane 17 Lipca 2005 przez Gumili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr_Ozda Opublikowano 15 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2005 (edytowane) W pierwszym projekcie na odwrót zaznaczyłeś wlot i wylot w stosunku do opisu. A tak pozatym to pierwszy projekt bardziej mi się podoba jeżeli woda będzie płyneła tak jak jest w opisie. Edytowane 15 Lipca 2005 przez Dr_Ozda Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ganeon Opublikowano 15 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2005 co do projektów... 2gi bedzie bardziej złożony, a wydajnośc praktycznie taka_sama, ale bedzie zato łatwiej sie odpowietrzało (imho) ps. świetny pomysł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kyniek Opublikowano 16 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2005 Drugi projekt jest bardziej naturalny lepszy poprostu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gumili Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 (edytowane) W pierwszym projekcie na odwrót zaznaczyłeś wlot i wylot w stosunku do opisu. 1548894[/snapback] Ano faktycznie źle zaznaczylem :P przepraszam bardzo - zaraz poprawie :D i dzieki za info :D Edytowane 17 Lipca 2005 przez Gumili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...