Skocz do zawartości
dominik204

Serwer Ftp Za Nat-em

Rekomendowane odpowiedzi

hej. jestem w sieci. mam przekierowany jeden port na routerze i zalozylem sobie serwer ftp. gdy ktos z zewnatrz (ale wlasnie :ktory nie jest w innej sieci tzn ma np. neostrade) wchodzi ftp://adres_ip_routera:przekierowany_port to normalnie wchodzi na mojego ftp-a, ale gdy ktos z zewnatrz jest w sieci to nie moze wejsc. na serwerze ftp u mnie pisze ze nie moze otworzyc kanalu do przesylania danych. z trybem pasywnym juz probowalem i nic :(. co robic. moze ktos wie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość aTaSerwis

hej. jestem w sieci. mam przekierowany jeden port na routerze i zalozylem sobie serwer ftp. gdy ktos z zewnatrz (ale wlasnie :ktory nie jest w innej sieci tzn ma np. neostrade) wchodzi 1547228[/snapback]

Nie rozumiem :(

Połączenie typu:

Internet -> router -> FTP działa, a połączenie

LAN -> FTP nie działa?

W sieci lokalnej adres twojego serwera FTP jest inny, zgodny z adresem IP kompa w sieci. Z zewnątrz (internet) serwer jest widziany pod IP routea.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hejka. kolesie maja na pewno odblokowane porty. a co do ostatniego postu to nie chodzi mi o LAN w ktorym ja jestem (bo w mojej sieci FTP dziala) tylko o jakis inny LAN i ludzi ktorzy probuja sie dostac z niego do mojego FTP-a. chyba rozumiecie :)

kanal sterujacy w polaczeniu sie otwiera i mozna sie zalogowac tylko nie chce sie otworzyc kanal transmisji danych i nastepuje listing katalogow i ..... nic.

PS. tak dla przypomnienia

ftp uzywa dwoch kanalow(portow) do dzialania

1. kanal sterujacy - port 21

2. kanal przesylu danych port 20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi