Skocz do zawartości
muciek

Problem Z Epoxem8rda+

Rekomendowane odpowiedzi

zmieniłem wczoraj sprzęt na epoxa 8rda+ rev 2.2, semprona 2200+ i 256mb Twimmosów, zasiłka modecom 350gtf i najwiekszy szit tego kompa, fx5200 :/

Normalnie jak załączam komputer to fsb jest 100 i monozik 9, czyli mam 900mhz,nominalnie dla sempka jest 1600 coś gdy staram się zmienić na cos wyższego i zapisać to nastepuje restart, wyskakuje okienko na ok 1s i jest tam napis który nie do końca zobaczyłem bo jest za krótko, ale jego tresc wygląda mniej więcej tak

FLASCH BIOS

DON'T TURN OFF OR RESET YOUR SYSTEM...

dalej nie moge dostrzec bo sie wyłacza okienko i wraca na deflaut.

Tak ma sie to tylko do mnożnika, fsb i reszty do podkręcania. ustawienia na expert.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Semp 2200+ ma 1,5 GHz a nie 1,6 GHz a jego FSb i mnoznik ma wynosic odpowiednio 166x9.

Sprawdz czy aby napewno masz wszytsko tak ustawione. Timingi dla pamieci ustaw na poczatek na defaul AUTO lub BY SPD.

Powinno dzialac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niestety, zrobiłem tak jak powiedziałes chyba 100 raz, F10, Y, zeby zapisało, restart, włączyło się sie to okienko, znów restart i tak w kółko. Nic i Nic Doopa :(

Jak wchodze do biosa, ustawienia sa takie jak ustawiłem czyli fsb 166 i pamiatki BY SPD. A nic nie to nie przekłada na taktowanie, rozpoznajego go jako Athlona 900 XP 100x9. Może flesz biosa by coś dał, tylko nigdzie nie mogę go znaleść. Rev 2.2 wersja biosu 02/12/2004

Edytowane przez muciek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No musze podziękowac Nyny, podał odpowedni link, pomogł i tak dalej, zrobiłem flesza biosu, ale efekt połowiczny. Okienko znikło, na ustawieniach optimal dam 166 to rozpoznaje go jako sempka 2200, przełącze na expert dam fsb o jeden do góry wraca na Athlona 900 xp (100x9), teraz smiga 1500, ale nie po to kupowałem to mobo aby chodziło na deflaucie :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HA! po wielu próbach odwidziało sie jej i teraz hula az miło, ale wciąz mi mało .... ;)

Sepron 2200+, w/w epox. fx 5200, Twimmosy, cpuz przekłamuje jedynie co do vcore, aktulanie 1.75v

Chłodzonku puki nie skończe moda AC, Igloo 2450 ;)

Thx za pomoc

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi