shqvarny Opublikowano 16 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2005 witam, mam pewien dylemat i proszę o rozwiązanie. otóż zgodnie z poniższym zestawieniem moja płyta główna obsługuje Athlona XP Thoroughbred 2400+, a 2400+ Thorton nie. z tego zestawienia wynika, że zasadniczą różnicą jest rozmiar L2 (zaznaczone przy Thortonie, że ma 256). dziwne, bo mając obecnie Athlona XP Palomino 1800+ w Evereście pokazuje, że mam L2 256 KB (L1 64 KB), więc teoretycznie z Thortonem też powinna sobie płyta poradzić. jakie są zatem jeszcze różnice pomiędzy tymi dwoma jądrami :?: link do zestawienia msi: KLIK klik pzdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 16 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2005 Jak obsługuje TBreda to i Thortona obsłuży, te jadra różnia sie tym ze thorton to barton z zablokowaną połową pamieci podręcznej (cache L2) która teoretycznie jest uszkodzona. Czyli dla komputera to żadna różnica, procki będą sie zachowywały identycznie jeśli chodzi o wydajność. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melsoon Opublikowano 16 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2005 Różnią się tym że torcik (tohrton) sie lepiej kręci :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 16 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 16 Lipca 2005 Różnią się tym że torcik (tohrton) sie lepiej kręci :D 1550081[/snapback] Z fusów tą mądrość wywróżyłeś ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shqvarny Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 (edytowane) dziwne tylko, że na tym zestawieniu MSI różnica niby jest :-/ nadal mam obawy, bo jakby nie patrzył to jest 250 zł z kieszeni. szukam jeszcze różnic, ale póki co to chyba jest błąd w tym zestawieniu i Thortona też mi płyta główna zaakceptuje. źle, że na chip.pl nie ma już tych na magistrali 266 :-/ Edytowane 17 Lipca 2005 przez shqvarny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hipo Opublikowano 17 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2005 Według mnie to zestawienie to jakieś nieporozumienie, moze po prostu bios nie posiada supportu i nie rozpozna procka jak XP tylko dajmy na to Athlon Tm, o ile sie zgadzam ze procki z FSb200 def nie pójdą na tej mobo to do wszelkich na FSB 166 mam pewne wątpliwosci, przeciesz KT3U jest na KT333 i ma magistrale 166Mhz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridczak Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 (edytowane) Thorton jest ok, da sie go na Bartona machnac...u mnie ladnie dziala, u kuzyna to samo. Co do podkrecania, to zalezy od egzemplarza, moj sie gdzies na 2.3GHz konczy niestety. Ale jak na oryginalne 1.66GHz nie jest tak zle. No i 512kB cache jest (Bartonik - teraz jedzie jako Barton 3200+) :P Edytowane 19 Lipca 2005 przez ridczak Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zavader Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 Oba powinno obsluzyc... To co pisza w zesatwieniach i manualach to wiesz... EPOX8RDA+ tez obsluguje tylko FSB do 333 a niektyrzy i 250 na nim wyciagaja... Wiec spokojnie... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...