Skocz do zawartości
shqvarny

Thoroughbred Vs Thorton

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

mam pewien dylemat i proszę o rozwiązanie.

otóż zgodnie z poniższym zestawieniem moja płyta główna obsługuje Athlona XP Thoroughbred 2400+, a 2400+ Thorton nie. z tego zestawienia wynika, że zasadniczą różnicą jest rozmiar L2 (zaznaczone przy Thortonie, że ma 256). dziwne, bo mając obecnie Athlona XP Palomino 1800+ w Evereście pokazuje, że mam L2 256 KB (L1 64 KB), więc teoretycznie z Thortonem też powinna sobie płyta poradzić.

jakie są zatem jeszcze różnice pomiędzy tymi dwoma jądrami :?:

link do zestawienia msi:

KLIK klik

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak obsługuje TBreda to i Thortona obsłuży, te jadra różnia sie tym ze thorton to barton z zablokowaną połową pamieci podręcznej (cache L2) która teoretycznie jest uszkodzona. Czyli dla komputera to żadna różnica, procki będą sie zachowywały identycznie jeśli chodzi o wydajność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziwne tylko, że na tym zestawieniu MSI różnica niby jest :-/ nadal mam obawy, bo jakby nie patrzył to jest 250 zł z kieszeni.

szukam jeszcze różnic, ale póki co to chyba jest błąd w tym zestawieniu i Thortona też mi płyta główna zaakceptuje.

źle, że na chip.pl nie ma już tych na magistrali 266 :-/

Edytowane przez shqvarny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie to zestawienie to jakieś nieporozumienie, moze po prostu bios nie posiada supportu i nie rozpozna procka jak XP tylko dajmy na to Athlon Tm, o ile sie zgadzam ze procki z FSb200 def nie pójdą na tej mobo to do wszelkich na FSB 166 mam pewne wątpliwosci, przeciesz KT3U jest na KT333 i ma magistrale 166Mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Thorton jest ok, da sie go na Bartona machnac...u mnie ladnie dziala, u kuzyna to samo. Co do podkrecania, to zalezy od egzemplarza, moj sie gdzies na 2.3GHz konczy niestety. Ale jak na oryginalne 1.66GHz nie jest tak zle. No i 512kB cache jest (Bartonik - teraz jedzie jako Barton 3200+) :P

Edytowane przez ridczak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...