Skocz do zawartości
Laozi

Defragmentacja Sata

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam dysk Seagate ST3120827AS ( 120GB SATA ) i wszystko pieknie dziala dopoki nie zrobie defragmentacji... po defragmentacji dysk nie rusza dalej niz pierwszy screen przy wlaczaniu kompa z napisem windows xp. oddalem go do serwisu, powiedzieli ze wszystko dziala i nic nie bylo uszkodzone, od tej pory nie defragmentowalem go.. ale przyszla pora ze bardzo domagal sie zdefragmentowania wiec zrobilem ja ale zeby nie powtorzyc wczesniejszego bledu po jej zakonczeniu odpalilem scandisk i... niedziala.. teraz nie wiem co zrobic bo nie usmiecha mi sie placic 20zł za serwis w ktorym podlaczaja dysk on magicznie ozywa i mi go oddaja.. co zrobic ? jak mam uruchomic teraz os ? co sie z nim stalo ?! :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos mi się wydaje że ta defragmentacja uszkadza lub modyfikuje pliki potrzebne do startu Windowsa teraz jak już nie możesz na niego wejść to już nic nie zrobisz (chyba że masz dyskietkę startową XP) musisz go naprawić z pozycji instalatora z płyty XP (napraw a nie od nowa instaluj) naprawi on pliki zmienione podczas defragu. Jak już ruszy to aby zabezpieczyć się na przyszłość weź czystą dyskietkę i skopiuj na nią 3 pliki (ukryte jako chronione systemu operacyjnego) z partycji gdzie masz zainstalowany system są to: boot.ini , ntdetect.com , ntldr. Są one potrzebne do startu systemu jak by coś takiego się powtórzyło to ładujesz system z dyskietki i kopiujesz te 3 pliki z niej do partycji gdzie jest Win i powinien ruszyc następnym razem. Co do tego nieszczęsnego defragu :lol: to troche to nieprawdopodobne żeby system sam sobie uszkadzał pliki zazwyczaj przy defragmentacji dane systemowe są nieruszane. Ale pod Windowsami jak już nieraz się przekonałem potrafią się dziać cuda :D . Proponuję więc abyś nastepnym razem zrobił defrag jakims innym programem do tego przeznaczonym dobry jest naprzykład O&O Defrag V8.0 lub starsze : http://www.oo-software.com jego wada to cena!! są też inne darmowe niewiele ustępujące komercyjnym wystarczy poszukać w googlach :wink: Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi