marlodz Opublikowano 18 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2005 Witam, Parę dni temu kupiłem monitor LCD firmy Belinea model 10 17 30. Testowałem go na dwóch bardzo dobrych komputerach i działał bez zarzutów. Problem pojawił się, gdy podłączyłem go do swojego kompa, który już trochę czasu ma. Otóż, chodzi o to, że widać migotanie obrazu bez względu czy ustawię odświeżanie na 60 Hz, czy 75 Hz. W necie dowiedziałem się, że może to być wina karty graficznej, albo starego biosu. Data biosu systemowego to u mnie 07 09 02 Data Biosu` wideo 11 02 00 Natomiast moja karta graficzna to NVIDIA GeForce 2 MX/MX 400 32 MB Czy problem może tkwić w przestarzałym biosie, lub w zbyt słabej już karcie graficznej? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marlodz Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 Już wiem, gdzie twki problem, tylko nie wiem co dalej. Jeśli odłączę kabel od internetu USB i od karty TV, to obraz przestaje migotać. No, ale oczywiście wolałbym mieć oba przewody podłączone, tylko nie wiem jak pozbyć się wtedy tego migotania. Może ktoś z Was miał podobny problem i wie jak się z tym uporać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aTaSerwis Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 Jeśli odłączę kabel od internetu USB i od karty TV, to obraz przestaje migotać. No, ale oczywiście wolałbym mieć oba przewody podłączone, tylko nie wiem jak pozbyć się wtedy tego migotania. Może ktoś z Was miał podobny problem i wie jak się z tym uporać? 1554891[/snapback] Tylko odłączenie wszystkich obu kabli pomaga? Dziwne. Modem USB jest zasilany z komputera czy osobnym zasilaczem? Instalacja elektryczna nowa / stara, z uziemieniem / bez ...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marlodz Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 Tylko odłączenie wszystkich obu kabli pomaga? Dziwne. Modem USB jest zasilany z komputera czy osobnym zasilaczem? Instalacja elektryczna nowa / stara, z uziemieniem / bez ...? 1554902[/snapback] Tylko odłączenie obu kabli pomaga. Jeśli jest podłączony chociaż TV lub USB, to obraz migocze. Modem jest osobno zasilany. Może problem tkwi w uziemianiu, chociaż instalacja elektryczna nie ma więcej niż 20 lat , mam też gniazdko i wtyczkę z bolcem. Zauważyłem też, że gdy wyłączony jest drugi komputer, który też jest podłączony do tego samego modemu, obraz migocze już znacznie mniej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoofeR Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 Ten sam problem opisałem tutaj: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=144346 Odpowiedzi brak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aTaSerwis Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 Zauważyłem też, że gdy wyłączony jest drugi komputer, który też jest podłączony do tego samego modemu, obraz migocze już znacznie mniej. 1555096[/snapback] W ten sposób nie dojdziemy do żadnych wniosków. Masz możliwość sprawdzenia czy instalacja jest dobrze uziemiona? To że obraz się zmienia po wyłączeniu drugiego kompa może wskazywać właśnie na problemy z masą / uziemieniem instalacji i / lub któregoś z urządzeń. (ale to nic pewnego, niestety) Witam, Obecnie posiadam LG L1730B i grafikę FX5600 (chyba no name). Pracowałem dosyć długo na podłączeniu DVI ale, że grafa niezbyt chciała współpracować i zawieszała monitor przy zmianie rozdzielczości przestawiłem na D-SUB (od razu Wam mówie, że nie widzę różnicy w jakości wyświetlanego obrazu) ale tu pojawił się kłopot. Mianowicie obok mojego monitora stoi dosyć duża wieża i jest do niej podłaczony kabel od osiedlowej kablówki w celu słuchania stacji radiowych. Kabel ten lezy praktycznie obok kabli od monitora. Monitor obecnie pracuje na 60Hz i gdy podepnę kabel z osiedlówki do wieży i włącze radio obraz na LCD bardzo wyraźnie migocze (gorzej niz na starym LG Studioworks 775C) gdy natomiast przestawię odświezanie na 75Hz migotanie ustepuje (podczas właczonego radia). Jednak wolę pracować w odświezaniu nominalnym 60Hz i tu pytanie do Was? Czy przyczyną migotania jest ogólnie kabel od sieci TV osiedlowej czy może kabel zasilający czy może sama wieza. Co mam zrobić? (ps. od razu mówię, że przemeblowanie nie wchodzi w grę bo dopiero co to zrobiłem) Dziękuje za wszelkie rady. Pozdrawiam WoofeR 1552637[/snapback] Hmmm ... poniekąd odpowiedź jak powyżej, z tą różnica że nie wiem czy odłączenia kabla (od wieży) zmienia coś w twoim przypadku. odświeżanie 75Hz jest równie "nominalne" jak 60Hz (w tym przypadku) i możesz go śmiało używać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marlodz Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 Problem rozwiązałem. Okazało się, że gniazdko do którego jest podłaczony monitor, nie miało właśnie uziemienia i stąd to migotanie przy podłaczeniu TV, albo USB. Podłaczyłem do gniazda z uziemieniem i jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...