Skocz do zawartości
robson241

Fx 5700 Od Leadtek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

moj problem polega na tym, ze gdy uruchamiam po raz pierwszy gierke ( demo Battlefield 2, MoH - Paciffic Assault) obraz po ok. 30 sek. zawiesza sie i znika dalsza czesc planu.

najdziwniejsze jest to, ze kiedy wroce do windy i uruchomie ponownie problem znika.

Czy moze to byc wina zasilacza? Mam Codegena 300W.

Moj konfig:

Sempron 2200+

Gigabyte GA-VT880-L

TwinMos 2x 256 Dual

2x HDD, nagrywarkaDVD, modem do Neo+

Nadmieniam, ze po wlozeniu karty zainstalowalem tylko nowe stery. Nie reinstalowalem Windy ani DX-a.

Edytowane przez robson241

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

1553832[/snapback]

Bedzie zle. Pewnie caly sprzet szlag trafil bedzie trzeba wszystko wymienic. Z gorsza sytuacja w zciu sie nie spotkalem.

Moje kondolencje

moj problem polega na tym, ze gdy uruchamiam po raz pierwszy gierke ( demo Battlefield 2, MoH - Paciffic Assault) obraz po ok. 30 sek. zawiesza sie i znika dalsza czesc planu.

najdziwniejsze jest to, ze kiedy wroce do windy i uruchomie ponownie problem znka.

Czy moze to byc wina zasilacza? Mam Codegena 300W.

Moj konfig:

Sempron 2200+

Gigabyte GA-VT880-L

TwinMos 2x 256 Dual

2x HDD, nagrywarkaDVD, modem do Neo+

Nadmieniam, ze po wlozeniu karty zainstalowalem tylko nowe stery. Nie reinstalowalem Windy ani DX-a.

Teraz juz cos mozna poradzic ;)

Najsampier sprawdz jak komp dziala na normalnym zasilaczu a nie Codeshicie, ktorego te 300W to tylko na papierze sa.

Jesli na normlalnym(w miare firmowym) zasilaczu beda nadal problemy to bedziemy myslec dalej.

Edytowane przez sucker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Twoj konfig wedlug kalkulatora ciagnie jakies ~250W . Biorac pod uwage , ze zasilka 300W to codegen calkiem prawdopodobne jest , ze to ona powoduje te zwiechy .

Wez miernik w lape i pomierz napiecia wtedy bedziesz wszystko wiedzial...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki, ale co do miernika to raczej nie skorzystam bo nie mam. Podam wartosci ze Speed Fana:

Vcore1 1,63V

Vcore2 2,69V

+3,3V - 3,22V

+5V - 3,7V do 4,8V

+12V - 12,03V

-12V - -3,56V

-5V - -4V

+5V - 4,73V

Vbat - 4,08V

Co do zmiany zasilki to tylko kupic bo testowac nie mam na czym:(

I dlaczego po powrocie do windy i uruchomieniu drugi raz wszystko dziala?

Edytowane przez robson241

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam programowemu mierzeniu nie ufam, traktuje je jako zgrubne.

-12V chyba zle jest podawane.

Co do napiecia +5V to jest bardzo zle. Takie skoki napiecia sa niebezpieczne nie wspominajac o telerancji +/-5%.

-5V tez jest bardzo slabe powinno oscylowac od (-4,75V do -5,25V) a u Ciebie 4V

Jedynie +12V i +3,3V wygldaja w miare dobrze ale pamietaj ze to podaje program a jak jest w rzeczywistosci nie wiesz.

Po pierwsze zmiana zasilacza bo szkodzisz calemu kompowi i narazasz sie na wymiane nie tylko zasliacza ale rowniez reszty w kompie. Z mojego doswiadczenia moge powiedziec ze po awarii spowodowanej zasilaczem noname czesto zasilacz przezywa ale np. MOBO juz nigdy nie wstaje. Mozesz jeszcz przebadac zasilacz miernikiem(kosztuje ~30-50zl.).

Narazie zmniejsz pobor mocy przez kompa czyli zmnijesz taktowanie procka, grafy, odepnij nipotrzebne napedy itd.

Jeszcze raz sprawdz czy komp jest niestabilny. I wymien lepiej zasilacz bo ja balbym sie wlaczyc kompa przy takich napieciach.

Edytowane przez sucker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam programowemu mierzeniu nie ufam, traktuje je jako zgrubne.

-12V chyba zle jest podawane.

Co do napiecia +5V to jest bardzo zle. Takie skoki napiecia sa niebezpieczne nie wspominajac o telerancji +/-5%.

-5V tez jest bardzo slabe powinno oscylowac od (-4,75V do -5,25V) a u Ciebie 4V

Jedynie +12V i +3,3V wygldaja w miare dobrze ale pamietaj ze to podaje program a jak jest w rzeczywistosci nie wiesz.

Po pierwsze zmiana zasilacza bo szkodzisz calemu kompowi i narazasz sie na wymiane nie tylko zasliacza ale rowniez reszty w kompie. Z mojego doswiadczenia moge powiedziec ze po awarii spowodowanej zasilaczem noname czesto zasilacz przezywa ale np. MOBO juz nigdy nie wstaje. Mozesz jeszcz przebadac zasilacz miernikiem(kosztuje ~30-50zl.).

Narazie zmniejsz pobor mocy przez kompa czyli zmnijesz taktowanie procka, grafy, odepnij nipotrzebne napedy itd.

Jeszcze raz sprawdz czy komp jest niestabilny. I wymien lepiej zasilacz bo ja balbym sie wlaczyc kompa przy takich napieciach.

1553895[/snapback]

Co do tych minosowych napiec do skoki sa jeszcze wieksze:(

Ale problem nie polega na tym ze komp jest nietabilny.

Zwiechy to u niego NIGDY nie mialem, mam tylko problem z grafa gdy pierwsz raz odpalam jakis tytul. Ale nawet problemow z wyswietlaniem komp reaguje i pozwala wyjsc do Windy. Nastepnie BEZ RESTARTU kompa uruchamiam tytul ponownie i wszystko lata bez problemu. Wie ktos o co tu chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi