Gość Kyniek Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 tylko ta pompka z żeliwa jest - albo czyste borygo albo koncentrat do chłodnic z inhibitoremi korozji (Castrol Antifreeze) + destylka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 (edytowane) @muciek Dzieki za referacik, na pewno sie przyda. Dysze nie wiem jaka mam (nie znam sie na tym ;) ), gdzie mam zmierzyc ja? @Kyniek No wiem, że zeliwna, ale z załatwieniem borygo raczej problemu miec nie bede ;) Jak cos to kupieod kogos COPAL i bedzie ładnie. Na razie to zabieram sie za wyczysczenietej chłodnicy... mam nadzieje ze po tym moim "czyszczeniu" bedzie zdatna do czegokolwiek :D pzdr Edytowane 20 Lipca 2005 przez kszonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 (edytowane) Otworzyłem ją z dwoch stron, wyczysciłem tą kratke szczotką druciana, brzoszczotem (samym, ale wyszlifowałem ostrze, żeby nie przeciąc kanalików) przeczysciłem kanaliki, a potem z papierem,, ale przy trzecim zrezygnowałem, bo to straszna robota. Znalazłem jeszcze w piwnicy chłodnice od merca 124: Jest chyba cała aluminiowa (mimo, ze na fotach chwilami miedziany kolor), jak ktos jest zainteresowany to niech pisze, alenie wiem czy cieknie - jak ktos bedzie ja chciał to sprawdze ;) Ta od dukato mam na podworku, wiec foty tez zrobier, ale ona jest cała z miedzi no i nie cieknie :D ją albo sobie zostawi, albo komus oddam (w dobre rece hehe) Edytowane 20 Lipca 2005 przez kszonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muciek Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 nie bój sie, nie przetrzniesz ich ;) oczywiście jak wszystko robisz z umiarem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 Uj robie z umiarem, ale juz na dzisiaj koniec... wszystko mnie boli... :D ale jak wszystko zrobie to bedzie piekne wodne ;) Od razu inne krucce załoze, tylko jeszcze nie wem jakie. Czy jak załoze 12tki w chłodnicy (chionkowe) to wejda mi weze 10/12? Bo sobie tak zaplanowałem uzyc takie, ale kolejnyym problemem jest czy pomope przerobie na 12 mm........ co o tym myslicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pipanol-pl Opublikowano 20 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2005 waz napewno zalozysz .. ciepla woda i jedziesz.. .aa czy pompke przerobis zto nie mam pojecia .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 (edytowane) Saimek przerobił wklejając redukcje hydrauliczną z 18 mm na 15 z tego co pmietam, ale ja chce 12tki wiec nie wiem czy to wytrzyma, bo wtedy cisnienie jakie napiera na klej njest wieksze... mysle ze wiecie o czym mowie.... *EDIT* Pomyslałem, że na nagrzewnice dam 2x 120 mm tylko ze ona ma 135x215 mm, wiec 240 mm mi sie niezmiesci, no ale jakos musze załozyc, bo 80tk sie nie opłaca zakładac. Na wentylatore sobie zaplanowałem grille KLIK, ale najwiekszy problem mam z wentylatorami, akasa amber KLIK - full wypas, 18 db przy 12V, ehhhh 48 zł za jeden :mur: :mur: :mur:, co polecacie tanszego, bo zeby kupic dwie akasy za 100 zł to bym musiał na głowe upasc :blink:. Myslałem o KLIK, Thermaltake jest dobry, 21 db - nie tak zle i tak puszce je na 6V (napiecie startowe) no i tylko(?) 28 zł... co dajejakies 60 vs 100..... I co mi na to powiecie? Jakie napiecie startowe ma akasa wie ktos? M ktos ktores wentyle u siebie i moze cos powiedziec. A moze jakiesinne typy (jak cos brałbym te swiecace na niebiesko thermalteke, ale nie musza sie swiecic) pzdr Edytowane 21 Lipca 2005 przez kszonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 (edytowane) Kupiłem wlasnie przescia z gwintu poł cala na choinke 12 mm. Dwa do pompki, ale jeszcze musze załatwic gwintrowniczek pol cala i bedzie git. Dwa do nagrzewnicy (z jakiegos mniejszego gwintu, przytne, wyszlifuje (chromowane niestety) i przylutuje do nagrzewnicy. Wąż 10/12 tez kupiłem - 3 metry, chyba wystarczy. Teraz juz tylko złozyc nagrzewnice i bloczek kupic............ Edytowane 21 Lipca 2005 przez kszonek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hinco Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 klikam otwiera sie wchodze patrze : moja pompka która leży w piwicy!! :o tylko jest używka i troche syfiasta inside:/ Kszonek, rozkręcałeś całkowicie tą pompke? bo jakoś u mnie nie widze jak to rozkręcic :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 Hehe, czyli nie tylko moja piwnica zawiara mroczne tajemnice :twisted: :twisted: :twisted: Nie probowałem nawet, tylko ruszyłem wirnikiem czy sie nie zastała. Nie trzeba jej otwoerac, wlej cos do srodka i bedzie gut. Ja na razie wyczysciłem ja w srodku papierem w brzegach i jest gładka, wczesniej tam była jakas czarna farba, bo nawety jak pozbylem sie smaru to dalej było czarne. Mam juz praie wszystko, teraz tylko musze albo od misia albo od kogos kupic bloczejk i jazda. No i gwintownik ;/ prowizorycznie moge wkleic cos, ale jak nagwintuje tam to bedzie pieknie :D a sladasz wodne hinco? z taką pompą to mozesz dużo zdziałac, ona jest poprostu świetna :D :D :D :D pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...