lukasp Opublikowano 19 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 19 Lipca 2005 Witam. Posiadam zasiłke Chieftec ATX-410-212. Postanowilem wymienic nudny czarny fabryczny wentyl na podswietlany. I tu jest jeden problem, nie wiem kompletnie bo nigdzie nie ma takich informacji jakie parametry posiada oryginalny wentylator. Chodzi mi o to by dobrac, jak najbardzej podobny, czyli: Minimalna ilośc obrotów ? Przepływ powietrza ? Jesli ktos sie orientuje to prosze o odpowiedz. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
btal Opublikowano 21 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 21 Lipca 2005 Wczoraj wymieniłem w takim zasilaczu wentyl na AKASA Amber Ultra Quiet 120 mm, i jestem średnio zadowolony (z wentyla), wentyl się wymienia prawie bezproblemowo - ten oryginalny ma wejście w środku na 2pin, a większość 120-stek ma zasilanie 3pin. Kabel zasilający wyciągnąłem poza zasilacz i podłączyłem do regulatora obrotów (ze starego Pentka QVC), w idle mogę ustawić wentyl na 5V i zasiłka jest wtedy praktycznie niesłyszalna :) Tak więc wystarczy wentyl z ok 30CFM aby schłodzić tego chiefteca (moja akasa na 12V ma 44CFM) i wyraźnie mocniej wieje niż oryginalny wentyl. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...