Skocz do zawartości
Kwiecień

ECS vs napięcie z sieci

Rekomendowane odpowiedzi

Co się może dziać jeśli u gościa w komputerowym płytka ECS'a chodzi dobrze a gdy ten odda ją właścicielowi po włączeniu kompa pali się kostka biosu????? Gość w komputerowym podejrzewa problemy z napięciem w sieci. Acha, pali się tylko coś na płycie (chyba ta kość) procek i reszta są nienaruszone. Facet wymienial jush plyte 2x. 8O

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wariant a)

koles nie chce juz tej plytki wiec ja umyslnie psuje

Wariant B)

facet ma listwe z zerowaniem we wtyczce, wogole brak uziemienia, albo inny z podobnych wynalazkow. ja bym sie do niego z multimetrem wybral czy nie ma 110 V na obudowie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wariant a)

koles nie chce juz tej plytki wiec ja umyslnie psuje

Wariant B)

facet ma listwe z zerowaniem we wtyczce, wogole brak uziemienia, albo inny z podobnych wynalazkow. ja bym sie do niego z multimetrem wybral czy nie ma 110 V na obudowie.

Wariant B) nie dotyczy wszystkich zasilaczy. Jeżeli w zasilaczu 220V idzie prosto na mostek to nie będzie miał 110V na obudowie. Podejrzewam wariant a).

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A korzystają z tego samego zasilacza i jeden i drugi, czy każdy ma swój (w tym kolo ma walnięty) ? Jeśli podejrzane jest napięcie z sieci, to nic prostszego tylko je sprawdzić Voltomierzem. Z drugiej strony, przy złym napięciu powinien padać zasilacz, a nie płyta (albo i to i to :) ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...