Skocz do zawartości
blady80

Problem Z Asusem P4p800e-deluxe

Rekomendowane odpowiedzi

Nigdy mi sie nic takiego nie działo z płytą główną, więc wole sie spytać na forum czy to normanle.

A więc przy uruchamianiu kompa, pokazuje mi sie komunikat, BIOS IS NOT INSTALED, po czym dalej sie załanacza wszystko normalnie. Czy to jest normanle??

Następny problem, zawsze używałem programu Speed Fan do temp proca itp, pokazuje mi sie 10 czujników z czago 4 mają stałą temperature 127C, jeden ma

-48C, jeden ma 0C, i reszka chodzi dobrze od procka i od środna obudowy.

Mam rónież poblemy z programem dołączonym do płyty, mianowicie z Asus AI Booster, jak uruchamia sie system (winXP) pojawia sie program i pokazuje strasznie duzo błędów......

prosze o pomoc !!

Pozdrawia blady80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Firts things first, co do Biosa to pewnie masz Asus'a, przejdź w tymże nieobecnym BIOS'ie do ustawień sterownika macierzy RAID i jeżeli korzystasz z nich to się pobaw w ustawieniach <ale raczej przy tym komunikacie nie korzystasz>, a więc wyłącz w BIOSIE RAIDowy sterownik, powinno się nie pojawiać, chodzi tu o BIOS kontrolera PROMISE czy co tam jest a nie BIOS płyty głównej.

Tempy w Speedfanie to inna para kaloszy, tam to rzeczywiście trzeba się czsem namęczyć żeby sam trafił w dobre czujniki, bo musie najpierw MB obczaić, a z tym są jaja przy okrojonych modelach. Daj znać jak poszło z BIOSEM B)

Edytowane przez GREGSMRQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a więc wyłączyłem tego raida i wszystko działa jak należy, i mam jeszcze jedną proźbe czy możecie mi podać jakiś program podobny do speed fan !!

i jeszcze raz dziekuje za pomoc !!

1558983[/snapback]

Masz cos takiego jak Asus PC Probe, bardzo fajny programik-Polecam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi