Skocz do zawartości
kaka

pomoozcie mi z celeronem

Rekomendowane odpowiedzi

mam 2x kompy jeden to athlon ale teraz sie usmazyl i lezy na gwarancji oby uwzglednili :wink:

a drugi to kiedys byl p2 350@450 a teraz ma wlozonego celeronka 360 i wszystko by bylo super gdyby nie to ze nie pokazue jego 360 tylko jest 300 :evil: i co gorsza to nawet nie moge tego podkrecic :twisted: nie wazne ile mu dam w "dupe" to zawsze pokazuje te 300 :evil:

btw a plyta to nie wiem jaka to jest wiem tylko ze jakas shuttle....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam 2x kompy jeden to athlon ale teraz sie usmazyl i lezy na gwarancji oby uwzglednili :wink:  

a drugi to kiedys byl p2 350@450 a teraz ma wlozonego celeronka 360 i wszystko by bylo super gdyby nie to ze nie pokazue jego 360 tylko jest 300 :evil:  i co gorsza to nawet nie moge tego podkrecic :twisted:  nie wazne ile mu dam w "dupe" to zawsze pokazuje te 300 :evil:  

Nie podkrecaj plyta tylko zamalowuj piny na procku :lol:

Bo jesli sie nie myle jes to procek w wersji slot1!!!!

Musisz znalezc rozpiske pinow na sieci ja tylko pamietam ze jak sie zaklei pin B21 to procek jest na FSB 100MHz przez zaklejanie pinow mozna terz zienic napiecie!!!Wiec do dziela i niech moc bedzie z toba!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie, jest to wina starej wersji biosu. Niestety wielu producentów nie dba o aktualzacje swych produktów, produkując nowe produkty, nie wiele różniące się od poprzednich. W biosie zapisane są informacje o sposobie wyświetlania nazwy i częstotliwości procesora. Jeżeli maksymalnym na tej płycie miał być Celeron 300 to większego nie wyświetli BIOS aczkolwiek system powinien pracować na częstotliwości zadanej czyli 366 (sprawdź w jakimś benczmarku). Potwierdzeniem tej tezy może być fakt iż Celki mają zablokowane mnożniki więc wymuszają zadaną częstotliwość (6z66MHz=366MHz), oraz fakt iż mimo podkręcenia procka wartość pokazywana jest nadal 300. Rozwiązniem jest aktualizacja biosu lub w przypadku braku takowej, skorzystanie z programów do edycji biosu, szczegułów nie pamiętam lecz na prośbę postaram się udzielić dokłagniejszych informacjii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie, jest to wina starej wersji biosu. Niestety wielu producentów nie dba o aktualzacje swych produktów, produkując nowe produkty, nie wiele różniące się od poprzednich. W biosie zapisane są informacje o sposobie wyświetlania nazwy i częstotliwości procesora. Jeżeli maksymalnym na tej płycie miał być Celeron 300 to większego nie wyświetli BIOS aczkolwiek system powinien pracować na częstotliwości zadanej czyli 366 (sprawdź w jakimś benczmarku). Potwierdzeniem tej tezy może być fakt iż Celki mają zablokowane mnożniki więc wymuszają zadaną częstotliwość (6z66MHz=366MHz), oraz fakt iż mimo podkręcenia procka wartość pokazywana jest nadal 300. Rozwiązniem jest aktualizacja biosu lub w przypadku braku takowej, skorzystanie z programów do edycji biosu, szczegułów nie pamiętam lecz na prośbę postaram się udzielić dokłagniejszych informacjii.

Moim skormyn zdaniem to nie jest wina biosu!!!!! poniewaz moj kumpel mial taki sam problem mial celka 366 i na swojej plytce nie mogl go podkrecic, nie wazne jak mocno dawal mu w pizde a on nic caly czas stoi na 366 zmiana biosu nie wiele pomogla...niby doszly jakies nowe opcje o/c ale i tak tio nie ruszalo procka a plytka w instrukcji miala napisane ze dzwiga procki do 500! wiec mowie ci podkrecaj przez piny!!!poza tym tak jest prosciej...plytka wstaje za kazdym razem nie ma tak ze nie wstatnie!!! komp moze ci sie dopiero zwiesic w windzie a tio tylko dlatego ze nie przegrzeje :P dobre chlodzonko i po sprawie :P jeszcze zalezy gdzie procek byl produkowany :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I wszyscy mamy racje. Problem z Celkiem 366 wynika z ograniczenia jakie stawia płyta głowna. Twierdzenie że płyta główna umożliwia poprawną pracę procesora 500 MHz jest również prawdziwe, gdyż maksymalny mnożnik na niej jest x5 wiec PIII oczywiście pójdzie bez problemów, ale z C366(mnożnikx6) będzie upss. Jeżeli w takim razie płyta głowna wymusza mnożnik ozacza to iż jest on odblokowany na procesorze - to daje pewne pole manewru w przypadku gdy pokusimy się puszczenie tegoż procka na magistrali 100MHz. Spróbuj ustawić go na 3,5x100 i zobacz co z tego wyjdzie.

Jednak mimo wszystko sprawdź jak spisuje się procek w testach - bo nie prawidłowe wyświetlanie częstotliwości to według mnie najmniejszy problem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

>Spróbuj ustawić go na 3,5x100 i zobacz co z tego wyjdzie.

Witam

Chcialem zauwazyć ze Celek olewa ustawienia mnożnika, więc możesz sobie zworki mnośznka powyciągac, powkładać i tak to nic nie da, Jedeyny sposób to regulacja FSB, i tu może być problem bo płyta (niestey nie podał gość modelu) może dawać tylko 66 dla Celerona lub 100 dla PII, PIII i jeśli do tego robi to automatycznie to prawie klapa, jesli Celek jest na slot 1 (max Cel 333) to jeszcze mozna bylo zaklepic nozke B21 i wtedy plyta nie rozpoznawala jaki to procek i mozna bylo celka puscic na FSB 100

No to pa, jakby bylo co źle to mnie poprawcie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niektóre celerony w wersji slot1 miały odblokowany mnożnik - ja wiem że były to wesje 266,300,300A i 333 - o wyższych nie słyszałem, jednak nie ma co gdybać tylko trzeba to sprawdzić w jakimś benczmarku jeżeli wynik wyjdzie na poziomie C366 trzeba poprostu olać wsazania biosu (i programów , które korzystają z informacji w nim zawartych) i poprostu z tym żyć. Jeżeli natomiast wynik wyjdzie na poziomie C300 - wówczas nijak ma się twierdzenie że celki mają zablokowany mnożnik, gdyż płyta głowna wymusza na procesorze mnożnik x5 - aby się upewnić, trzeba ustawić na płycie mnożnik np. 3,5 i znowu przetestować procesor wynik powinien wskazywać na C233(którego notabene nigdy nie było).Gdyby natomiast wynik nadal byłby taki sam jak poprzednio ozaczałoby to iż celeron ma zablokowany mnożnik x6 i z powodu kiepskiej jakości płyty głownej wydajnośc systemu kształtuje się na stosukowo niskim poziomie.

Do testów proponuję użyć SiSoft Sandre 2001se professional (CPU Benchmark). Wynik Dhrystone należy podzielić przez 2,7 i wyjdzie częstotliwość procka w MHz.

A propos przetaktu na fsb=100MHz weź procka slotem do dołu i wycięciem w slocie po lewej stronie (chyba tył procka) popatrz na złote styki - są w dwuch rzędach - popatrz na rząd górny - 11 styk licząc od prawej strony to ten ,który cię interesuje - zaklej go wąskim (1,5mm) paskiem taśmy klejącej tak by pozostałe styki były niezasłonięte - i to wszystko możesz włozyć i spróbować odpalić kompa. Na początek proponowałbym wyłączyć w biosie cache L2 i zobaczyć co się bedzie działo z temperaturą. Pamiętaj jednak że znacznie większe jest prawdopodobieństwo usmażenia płyty głownej niż procka.

Barzdzo bym prosił o komentarz do tego postu, gdyż nigdy nie miałem do czynienia ze slotem 1 i informacje tu zawarte czerpałem z literatury,zwłaszcza te o podkręcaniu celka slotowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a drugi to kiedys byl p2 350@450 a teraz ma wlozonego celeronka 360 i wszystko by bylo super gdyby nie to ze nie pokazue jego 360 tylko jest 300 :evil:  i co gorsza to nawet nie moge tego podkrecic :twisted:  nie wazne ile mu dam w "dupe" to zawsze pokazuje te 300 :evil: 

Nie znam takiego celerona 360 (???)

I pewnie to jest 300A :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli masz soft biosa to przy ustawieniu fsb które nie chce działać komp będzie ci wracał do stałego ustawienia :cry: . ten twój proc to chyba celek300. spróbuj uaktualnić biosa to może dużo zmienić a jak nie to pozostaje malowanie nóżek.

Mój drugi komp to P2 350@466 (3.5x133.3)BOX chodzi stabilnie bez podnoszenia napięcia i jakichkolwiek przeróbek dodatkowych. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a drugi to kiedys byl p2 350@450 a teraz ma wlozonego celeronka 360 i wszystko by bylo super gdyby nie to ze nie pokazue jego 360 tylko jest 300 :evil:  i co gorsza to nawet nie moge tego podkrecic :twisted:  nie wazne ile mu dam w "dupe" to zawsze pokazuje te 300 :evil: 

nie jestem pewien czyt o jest 360 ale u kogos chodzil i pokazywalo mu 360

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie jestem pewien czyt o jest 360 ale u kogos chodzil i pokazywalo mu 360

Cos musial miec z plyta zwalone. Np. na poczatku celerony T 1.2 byly wykrywane przez ABIT ST6 jako jakies 866. Lecz za pomoca programu cpuid mozna bylo sie przekonac ze nie jest to prawda bo pokazywal prawde (nie do konca :P ) bo zamiast Tualatin pokazuje Xeon :) Ale zegar sie zgadzal.

Wiec jeszcze raz - takiego procesora nie ma C360. Mozliwe tez, ze czasem FSB jest jakies dziwne zamiast 66 w rzeczywistosci jest 65 z ulamkiem i wtedy utnie te 6 mhz z 366. Sprobuj upgdarowac biosa albo zobacz programem CPUID ile jest w rzeczywistosci.

Ale wracajac do problemu to pewnie wina biosa, ze pokazuje nonstop, co bys nie czynil, 300Mhz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...