Skocz do zawartości
MichalAbu

Mgspeed Radeon 9550! Error! Plz Help !

Rekomendowane odpowiedzi

Mam wielki problem z karta graficzna firmy MGSPEED Radeon 9550,a mianowicie:

gdy włączam jakąs gre po kilku minutach wyskakuje komunikat "VPU Recover zresetował akcelerator graficzny, poniewaz nieodpowiadał on na polecenia sterownika ekranowego"

Kiedy ignoruje ten komunikat monitor gaśnie(wylacza sie), pojawiaja sie artefakty( ale takie duze, roznokolorowe o bardoz niskiej rozdzielczosci.

Bardzo prosze o pomoc!!

P.S. Płyta głowna to EPOX EP-8KRAI, poprzednbia karta to wysluzony GF 4 MX 440.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak:

gdy dzialam normalnie np. surfuje sobie po necie (chodzi o to, ze nie gram w nic) to jest temperatura normalna. Ale jak wlaczam jakas gre to od razu sporo skacze :angry:

Bardzo mnie to denerwuje. Czytalem juz o podobnych problemach. A karta w ramach gwarancji była sprawdzana w sklepie i wszystko chodziło cacy. U kumpla też.

Słyszalem, ze to moze tez byc wina mojej plyty głownej albo zlacza AGP.

Pomozcie proszę! :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na jakiej podstawie mówisz, że temp skacze? Zaden program nie ma możliwości pokazania temperatury chipu graficznego.

Włącz grę i przyłóż palec do karty w miejscu, gdzie po przeciwnej stronie jest GPU z wiatraczkiem(chyba nie musze tłumaczyć, ale dla pewności napisałem).

Istnieje też taka możliwość, że zasilacz jest za slaby. Odłącz zbędne urządzenia typu CDrom, CDrw, FDD, wyjmij karty PCI i sprawdz czy to cos da.

JAKI MASZ ZASILACZ???

Edytowane przez AK47

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na zasilaczu znalazłem napisy :

L&C a model: LC-B300ATX

dodam jeszcze, iż ma on max. 300Wat

nie wiem, co tam jeszcze moze być potrzebne o nim, by to zdiagnozować.

A stwierdzam, że temperatura wzrasta, ponieważ odczuwam to przez dotyk :-P

Spróbuję jeszcze zaraz odłączyć np. CDrom.

Zobaczymy, co będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odlaczylem niepotrzebne rzeczy jak Cdrom i NIC to nie dało. A ja wyraźnie czuję, że te czarne kostki :P (chyba pamieci) są wrecz gorące.

Więc to chyba raczej wina jednak chłodzenia.

Proszę o jeszcze jakieś propozycje. :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odlaczylem niepotrzebne rzeczy jak Cdrom i NIC to nie dało. A ja wyraźnie czuję, że te czarne kostki :P (chyba pamieci) są wrecz gorące.

Więc to chyba raczej wina jednak chłodzenia.

Proszę o jeszcze jakieś propozycje. :rolleyes:

1562393[/snapback]

niepodkręcone pamięci na karcie low-end nie mogą się przegrzewać. To, że są mocno ciepłe to normalka. Poza tym VPU-recover uruchamia się, kiedy procesor graficzny stwarza jakieś problemy. Przydałoby się sprawdzic jak komp działa na innym zasilaczu, bo jezeli karta była sprawdzana w sklepie, to na 90% jest sprawna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi