Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam taki problem:

Wiem ze dyski SATA mozna podlaczac i odlaczac bez wylaczania systemu (hotplug/hotswap), ale czy do konieczne jest stosowanie specjalnych kieszeni czy backplaneow? Tzn czy mozna te dyski odlaczac w ten sposob, kiedy pracuja podlaczone bezposredio kablem SATA do kontrolera i sa zasilane przez gniazdo standardu SATA (nie MOLEX). Mam w planach serwer plikow na raid5 i bude Chieftec BigTower, a w niej swietnie przygotowane miejsce na 8 dyskow twardych (sanki do montazu, miejsca na 90mm wentylatory) i byloby glupio gdybym musial kupowac jeszcze jakies backplane'y :mur:

Jesli mozna, to ktory kabelek najpierw odlaczac/podlaczac - power czy SATA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie, HELP!

Ten problem jest tak banalny ze nikomu nie chce sie odpowiedziec, czy po prostu nikt nie wie? Szukalem troche po sieci i znalazlem mase opisow co to jest SATA, porownan z PATA i SCSI, wielokrotnie bylo napisane ze ten standard uwzglednia hotplug, ale nigdzie nie napisano ze mozna to robic w taki sposob (bez kieszeni hotswapowych). Nie chce sie wpakowac w cos, co nie bedzia dzialac tak jak zaplanowalem - tymbardziej ze system ma dzialac w pracy, a szef oszczedza na WSZYSTKIM ;). Jak naciagne go na inwestycje w taki sprzet i nie bedzie to dzialac na 100% to bede musial poszukac nowej pracy.

Please HELP!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi