Skocz do zawartości
turzol

Zasilacz UPS - jak to sie je :)

Rekomendowane odpowiedzi

Dostalem wczoraj UPS-a z firmy MEDCOM (wersja speakable :)) - sam gada :)) Podlaczylem to do gniazdka, wlozylem wtyczke z kompa do UPS-a i postanowilem go przetestowac. Wylaczylem prad w domu i co.....komp rowniez sie wylaczyl. W zwiazku z tym mam kilka pytan:

1. Czy trzeba ustawiac w Windzie? jak tak to co?

2. CZy musze miec stery do UPSA?

3. Czy trzeba poczekac zeby UPS sie naladowal?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UPS przed pierwszym użyciem powinien być naładowany! (z reguły trwa to ok.12 godzin) .

Co do konfiguracji - powinieneś też dostać dyskietkę lub płytę ze sterami . Jeśli zainstalujesz go , to będziesz mógł sobie ustawiać czas wyłączenia od chwili zaniku 220V - ups podłączony do COM (najczęściej) powoduje zaknięcie systemu i wyłączenie kompa , a po powrocie napięcia jego włączenie .

Możesz również bez oprogramowania go używać - po zaniku napięcia będzie działał do chwili rozładowania baterii - zależnie od mocy UPS nawet do 2,5 godziny .

Ja w firmie mam ARES1000 Fideltronika , który nie ma sterów pod SCO 5.05 UNIX i ups chodzi bez oprogramowania - zrobiłem doświadczenie , i wiem , że serwer chodzi na nim 1 godzinę i 15 minut (nie chciało mi się czekać dłużej) . Konfig serwera : P4 1,5 GHz soc.423 , mobo INTEL G850GBC , RDRAM 512 , HDD SCSI Seagate Cheetach 18 GB , SCSI DAT Streamer Seagate Python , SCSI contr. Adaptec ASC29160N , Riva TNT2 , LG 52X i parę innych dupereli....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...