cld Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 (edytowane) Witam, Mam dwa moduły DDR400: 256MB i 512MB (oba KingMax). Do niedawna system chodził bez zarzutu przez prawie rok na jednym modułku 256MB. Teraz dorzuciłem 512MB i system zaczął się zwieszać przy bootowaniu. Odpaliłem Memtest86+ (v1.60) i zacząłem sprawdzać moduły. Testy każdego z osobna nie wykazały błędów, natomiast co dziwne przy ułożeniu modułów tak, że 256MB w slocie 1 (DIMM1), a 512MB w slocie 2 (DIMM2) również nie wykazały błędów, ALE w odwrotnej konfiguracji (przy której były zwisy przy boot) w teście #5 (block move,64 moves) raprotowane są błędy przy końcu pamięci (czyli dla 750 - 768 MB). W tej chwili system pracuje w tej 1-szej konfiguracji, zobaczymy jak będzie się zachowywał, ale jak wyjaśnić taką sytuację? Czy możliwe jest, aby krytyczne dla mnie było rozmieszczenie modułów (ASUS A7V600-X) ? Spotkaliście się z czymś takim ? Z góry dzięki za wszelkie komentarze, odpowiedzi. Edytowane 23 Lipca 2005 przez cld Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 Może zmniejsz timmingi :>? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cld Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 Może zmniejsz timmingi :>? 1562630[/snapback] Jeśli chodzi o pamięć, to wszystko w BIOS dałem (a raczej zostawiłem) na "Auto". Zresztą jaki ma związek zmiana "timmingow" z tym, ze odwrocenie slotów niweluje błędy (przynajmniej w Memtest86, bo w "realu" to się okaże)... Hmm... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...