wafer Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 witam szanownych userow. problem wyglada nastepujaco: mam w domu postawiona siec, wyglada ona nastepujaco: serwer domowy do ktorego podlaczony jest net, z niego kabel do switcha do ktorego podlaczony jest drugi komputer a podlaczyc mozna jeszcze 6. na serwerze polaczenie internetowe jest udostepnione i wszystko dzialalo ze wszystkimi komputerami ktorym zdazlo sie podlaczyc do sieci. trafil do mnie ostatnio laptop firmowy skonfigurowany juz do pracy w ogolnopolskiej sieci firmowej, jednak po podlaczeniu do sieci domowej laptop zauwaza ze jest podlaczony do sieci, jest na nim podlaczenie do internetu przez serwer jednak nie da sie w zaden sposob do internetu podlaczyc. i tu wlasnie jest pytanie: w jaki sposob przekonfigurowac siec domowa zeby dalo sie podlaczyc laptopa do netu? problem jest taki ze na laptopie nie mozna zmienic ustawien :? w opcjach internetowych -> polaczeniach -> ustawieniach sieci lan ma on ustawione uzywanie serwera proxy o adresie 10.0.5.5 na porcie 80... czy czyjas wiedza jest wystarczajaca by mi pomoc? za jakiekolwiek sugestie bede wdzieczny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość aTaSerwis Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 trafil do mnie ostatnio laptop firmowy skonfigurowany juz do pracy w ogolnopolskiej sieci firmowej, jednak po podlaczeniu do sieci domowej laptop zauwaza ze jest podlaczony do sieci, jest na nim podlaczenie do internetu przez serwer jednak nie da sie w zaden sposob do internetu podlaczyc. problem jest taki ze na laptopie nie mozna zmienic ustawien :? w opcjach internetowych -> polaczeniach -> ustawieniach sieci lan ma on ustawione uzywanie serwera proxy o adresie 10.0.5.5 na porcie 80... 1563410[/snapback] Coś ściemniasz. Adres typu 10.0.x.x to sieć lokalna, czyli laptop nie jest skonfigurowany do pracy w sieci "ogólnopolskiej" tylko co najwyżej biurowej. Wyłącz używanie proxy i już. ... ach, zapomniałem ... nie można zmienić ustawień ... czyli nie masz uprawnień administratora :lol: Rozwiązanie jest banalne, ale najpierw napisz prawdę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wafer Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 laptop nalezy do najwiekszej polskiej firmy zajmujacej sie sprzedaza czesci samochodowych, oprogramowanie firmowe to Novell GroupWise. jak wiadomo zeby dalo sie z firmy polaczyc z innymi oddzialami konieczny jest dostep do internetu a ten jest mozliwy za posrednictwem sieci w oddziale. uprawnienia administratora mam jednak jak latwo sie domyslic po zmianie ustawien laptop przestanie pracowac w sieci firmowej. wiec drogi kolego zanim zarzucisz komus klamstwo przeanalizuj dokladnie wypowiedz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 Freeproxy :>? Ustawić na innym kompie (podłączonym do neta) z takim ip i na takim porcie :>?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wafer Opublikowano 23 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2005 no ok. freeproxy zainstalowany. tylko jak go skonfigurowac? co za co tu odpowiada? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 Help wszystko ładnie opisuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wafer Opublikowano 24 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2005 helpa czytalem i nic z niego nie rozumiem. czy tos moze poswiecic troche czasu i napisac mi jak go skonfigorowac? ja przez ten serwer proxy osiwieje :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...