Skocz do zawartości
Przemek_J

Martwy R9550

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Poszalałem, zachciało mi się zmieniać bios mojego R9550 na bios R9600 i oczywiście radeon nie żyje :(

Czytałem że są możliwości reanimacji za pomocą karty graficznej PCI tyle że mój komputer z dwiema kartami (PCI i AGP) nie startuje :(

Czy mogę prosić o pomoc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za zainteresowanie!

Ale niestety tam nic nie piszą o reanimacji :(

autorowi wszystko wyszło i napisał zupełnie ogólnikowo że "jakby co to można zawsze użyć karty graficznej PCI" nie ma żadnego opisu jak postępować :( (a może to tylko taki utarte stwierdzenie że "jak nie wyjdzie to można próbowac kartą PCI reanimacji" a tak wogle nie wygląda to tak różowo :( )

Czekam na dalsze propozycje, linki.

Z góry bardzo dziękuję!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam przedwczoraj chcialem zmienić bios w moim r9800 pro(tzn tylko zmienić taktowania). Użyłem jakiegoś atiflasha. Jak chciałem flashować, to wywalało mi błąd. Ale ja oczywiście zrobilem flash na siłę i na ekranie momentalnie pojawiły się krzaki. Robie reset kompa i nic - czarny ekran. Całe szczęscie pod ręką czekała karta S3 virge 4mb.

Co potrzebujesz:

1. kartę na pci

2. oryginalny bios

3. flashrom w wersji 2,4 (jakbyć nie mógł znaleźć to daj znać)

4. moje instrukcje :)

5.- bootowalny cdrom z windą 98, albo dyskietkę startową win98, ewentualnie w czasie uruchamiania winXP wciskamy F8 i wybieramy "Tylko wiersz poleceń"

I. Proces reanimacji rozpoczynamy od wyjęcia karty AGP i włożenia sprawnej PCI. Następnie wchodzimy do biosu i szukamy opcji typu FIRST INIT DISPLAY i ustawiamy PCI/AGP(default jest AGP/PCI). Jeżeli nie zmienimy tej opcji, to komputer nie uruchomi się z włozonymi obiema kartami)

II.Na dysk c kopiujemy do jednego katalogu pliki flashroma i bios(np C:\flash\). Plik z biosem proponuję nazwać np bios.bin(łatwiej zapamiętać - nie trzeba będzie używać komendy DIR w następnym punkcie.

III. Teraz resetujemy kompa i używamy jednej z opcji z punktu 5, aby wystartować z wierszem polecenia. Wchodzimy do katalogu "flash', który uprzednio utworzyliśmy na partycji C. Na początek radzę sprawdzić identyfikator urządzenia, w którym chcemy zmienić bios(bo jeżeli mamy w kompie np. 2 karty ati, to może wyjść tak, że sflasciach!emy karte PCI :? ). Robimy to poprzez wpisanie komendy "flashrom -i". Najczęściej identyfikator naszej karty to cyfra 0. Jeżeli cyfra będzie inna, to należy uwzględnić to w następnym punkcie.

IV. Gwóźdź programu - flash właściwy. Wpisujemy polecenie "flashrom -p -f X bios.bin" i czekamy chwilkę na wykonanie operacji. X to identyfikator urządzenia, który sprawdziliśmy w punkcie powyżej. Gdy flash zakończy się, wyłączamy komputer przez odłączenie prądu :D

V. Wyciągamy kartę PCI, uruchamiamy komputer i niecierpliwie oczekujemy zgłoszenia się sflashowanej karty. Jeżeli wszystko poszło prawidłowo, to wchodzimy do biosu i ustawiamy kartę AGP jako FIRST(odwrotność operacji z pkt I)

VI Cieszymy się sprawną kartą i dziękujemy autorowi intrukcji.

Uwaga, jeżeli nie posiadamy karty PCI, to zadanie jest dość mocno utrudnione, ale możliwe. Ważne jest, by system uruchamiał się z uszkodzoną kartą(wnioskujemy po pracy dysku twardego).Jeżeli widzimy, że komp startuje, to na bootowalną dyskietkę wrzucamy flashrom i plik z biosem. Następnie uruchamiany kompa i szybko wciskamy klawisz F8. Teraz na ślepo musimy wybrać urządzenie, z którego komp ma bootowac. Jeżeli zacznie czytać dyskietke, to jesteśmy w połowie sukcesu. Teraz wpisujemy polecenia z pkt IV i czekamy minutke. Resetujemy kompa. Jeżeli się udało to możemy być z siebie dumni.

Kilka przydatnych instrukcji:

a) w celu zrobienia kopii zapasowej aktualnego biosu :

"flashrom -s 0 nazwa.bin"

B) w celu wgrania nowego biosu

"flashrom -p 0 nazwa.bin"

lub

"flashrom -p -f -sst 0 nazwa.bin"

-f i -sst powodują ominięcie zabezpieczeń przed nadpisaniem aktualnego biosu.

P.S. wszelkie prawa zastrzeżone by AK47

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki AK47! (napisałeś dużo i z sercem, dzięki!)

Tylko że ja nie mogę w biosie ustawić aby startowały obie karty, nie ma takiej opcji (sprawdzałem kilka razy) :(

chyba się załamię :(

-obie nie startują (w biosie nic nie ustawię bo nic nie ma)

-jak jest tylko martwy radeon to komputer nie startuje, mianowicie wiem jak rozpoznać pracujący komputer bez lub z uszkodzoną grafą, zaś moja maszyna nie startuje, płyta nie pika nic, męczy się i desperacko restartuje dwa razy ale :((

-zaś karta PCI działa bez problemu

czyli co ???

najprawdopodobniej płyte mam do [gluteus maximus] bo nie idzie wystartować na niej z dwiema kartami, swoją drogą dziwne :( ??

Może jeszcze ktoś ma jakieś pomysły to proszę niech napisze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki  AK47!  (napisałeś  dużo i z  sercem, dzięki!)

Tylko że  ja  nie  mogę  w  biosie  ustawić  aby  startowały  obie  karty,  nie  ma  takiej  opcji  (sprawdzałem  kilka  razy) :(

chyba  się  załamię :(

-obie  nie  startują  (w  biosie  nic  nie  ustawię bo  nic  nie  ma)

-jak  jest  tylko  martwy  radeon  to  komputer  nie  startuje,  mianowicie  wiem  jak  rozpoznać  pracujący  komputer  bez lub  z  uszkodzoną  grafą, zaś  moja  maszyna  nie  startuje,  płyta  nie  pika  nic,  męczy  się  i  desperacko  restartuje  dwa  razy  ale :((

-zaś  karta  PCI  działa bez problemu

czyli  co ???

najprawdopodobniej  płyte  mam  do  [gluteus maximus]  bo  nie  idzie  wystartować  na  niej  z  dwiema  kartami,  swoją  drogą  dziwne :( ??

Może  jeszcze  ktoś  ma  jakieś pomysły  to  proszę  niech  napisze

1565263[/snapback]

A JAKĄ MASZ PLYTĘ GŁÓWNĄ? Zapewne w zakładce ADVANCED CHIPSET FEATURES znajdziesz taką opcjię. Na 10000% jest taka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

No, nie na każdej :(

i niestety jest to płyta główna firmy Gigabyte (GA-7VT880-L)

jest ona na VIA KT880 i miałem z nią już dużo problemu ale nie ze względu na chipset ale ze względu właśnie na Bios :(

Kartę graficzną WSKRZESIŁEM!!!

Oczywiście na innej płycie głównej (ECS na KT 333 :))

Wszystkim bardzo dziękuję za pomoc i zaiteresowanie!!!

Bardzo podnieśliście minie na duchu swoją postawą, przywróciliście mi wiarę w człowieka i udowodniliście że Tweak to jedna wielka rodzina!!!

Jeszcze raz wielkie dzięki!!

Pozdrawiam!

Przemek Janczura

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

"Odkryłem" coś ciekawego.

Mianowicie:

Jeżeli ktoś nie ma w biosie opcji (zacytuję AK47):

"I. Proces reanimacji rozpoczynamy od wyjęcia karty AGP i włożenia sprawnej PCI. Następnie wchodzimy do biosu i szukamy opcji typu FIRST INIT DISPLAY i ustawiamy PCI/AGP(default jest AGP/PCI). Jeżeli nie zmienimy tej opcji, to komputer nie uruchomi się z włozonymi obiema kartami"

To jednak nie koniecznie musimy płakać albo lecieć do kumpla booo....

(przy najmniej tak jest w moim gigabyte)

Należy uruchomić komputer z karty graficznej na PCI następnie wejść do Biosu i tam wybrać opcję (zaraz w głównym oknie) Load Optimized Defaults oczywiście zapisać zmiany i wyłączyć komputer a potem włozyć kartę pod AGP i uruchomić kompa. Komputer się uruchamia (aczkolwiek obrazu i tak nie ma czemu? zagadka?) ale kump słychac że działa :) a dalej to już tak jak byśmy flashowali (tylko że wszystko robimy po omacku :) więc dobrze jest się zastanowić co jak pokolei klikać :) a no i trzeba mieć ustawioną dyskietkę czy tam CD-rom -zależy z czego ładujemy DOS-a- jako pierwszą botującą)

Mam nadzieję że jasno napisałem:)

Pozdrawiam!

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

To jest takie uaktualnienie :) (może ktoś to czyta jeszcze :))

Na wstępie przyznaję się że czasami moja głupota mnie przerasta :oops:

Na mojej płycie Gigabyte, tak jak i zapewne na większości modeli płyt głównych Gigabyte jest opcja do ustawienia karty graficznej PCI jako pierwszej, tyle że jest ona ukryta :)

Jest widoczna w opcjach biosu dopiero po kliknięciu kombinacji klawiszy:

Control+F1

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi