ZooM Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 (edytowane) Nie uważam się za komputerowego lamera ale tym razem PC mnie przewyższa, dlatego jeśli ktoś z Was wie o co kaman i może mi pomóc, to będę dźwięczny... Od niedawna zaczął wieszać misie system XP Pro z aktualizacjami do SP2. Zwiechy to totalne zamrożenia systemu - zero odpowiedzi od menedżera zadań czy myszki / klawy - ratował tylko twardy reset [ żadnego błędu wskazującego na przyczynę crasha tylko skrzyżowane łańcuhcy w klastrach po reboocie ]. System miał prawie pół roku a i tak chciałem go zmienić na XP Pro ze zintegrowanym SP2 więc poszedł format C: i reinstalka... Mimo to komp nadal się wiesza. Podejrzewałem winę przekręconego procka o 0.18 GHz albo przegrzanie zakurzonego CPU fana... więc wyczyściłem wszystkie podzespoły wewnatrz. Szukając winy w hardware sprawdziłem HDD w poszukiwaniu BAD SECTORów (HDD regenerator 1.42 retail) jednak żadnych nie znalazłem =/ Nie mam zielonego pojęcia co może być przyczyną tych crashy. Zaczynam już podejrzewać 30% stopień fragmentacji jednej z partycji... O.o jakieś sugestie? POMOCY! Edytowane 25 Lipca 2005 przez ZooM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 Za słaby zasilacz / przeskanuj pamięć RAM programem MemTest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZooM Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 * słaby zasilacz wykluczam bo dwa lata wstecz nie miałem tych problemów, chyba że coś się skobzało... [Codegen 300W / bez listwy] * przeskanowałem (MemTest86+ 1.60): po 40 min testów (Default / Uncached) nie dostałem żadnego błędu w żadnym adresie, komp się też nie zawiesił, więc rebootnałem do Wina. Wygląda na to, że pamięć jest ok? Ostatnim razem zawiesił się na scandisku [sprawdzanie plików i folderów] C: więc może to jednak HDD [samsung 80GB 7200rpm]? pomocy... T.T Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 Ja jednak pozostanę przy zasilaczu (codeshit często pada) jak masz inny jakiś MARKOWY typu Tagan, Topower, Fortron, Chieftec itp. a nie np. megabajt, gigabajt, tracer, colosit. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 25 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 25 Lipca 2005 Mam pytanie a reszta kompa :>? 1.8 gzh :>?0.18 to jest 180 mhz :> jaka reszta kompa :>? stawiam też na zasilacz. Poczytaj na forum o zasilaczach Codegen............. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZooM Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 (edytowane) W takim razie w jaki sposób mogę sprawdzić czy to jest zasilacz? Sprawdzając napięcie na wyjściu? Czy ma znaczenie fakt, że nie używam listwy stabilizacyjnej? =/ Edytowane 26 Lipca 2005 przez ZooM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 26 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Lipca 2005 IMHO listwa nie jest potrzebna, sam nie używam. Zasilacz sprawdzisz wsadzając inny lub zmierz napięcia miernikiem napięć. Ale ja radze podmontować inny... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZooM Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 Zasilacz jest OK, za to mam przepalone kondensatory na płycie głównej w wyniku trochę za słabego chłodzenia (dwa lata przeżyły)... wymiana będzie mnie kosztować 50 zenków i nowy wentyl na obudowie + 10... mam nadzieje ze bedzie działac, w przeciwnym razie znow poproszę o radę... anyways THX za pomoc =) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość BarTweak Opublikowano 27 Lipca 2005 Zgłoś Opublikowano 27 Lipca 2005 ok powodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...