Dr.Crash Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 Otóż mam mały problemik. Zakupiłem sobie płytkę MSI KT400 Ultra, i wszystko byłoby ok, gdyby nie jeden szczegół. Przy włączeniu kompa, autodetekcja twardego dysku trwa aż 25 sec. Dziwi mnie to , gdyż na epoxie trwało to chwilkę, a tu tak długo. Idzie to jakoś przyśpieszyć? Od czego to zależy? Dysk jaki posiadam to WD 80 Gb z 8 Mb cache, oczywiście ATA/100. I drugie pytanko. Sprawdzając ustawienia w biosie, dokładnie w menu dotyczącym detekcji dysków, zauważyłem opcję, dokładnie nie pamiętam, ale coś jakby transfer rate, czy jakoś tak. Orginalnie było wyłączone, ja to uruchomiłem. (Do wyboru miałem albo disabled lub 32 bit). Co to jest za funkcja i za co odpowiada? I jaki najlepiej parametr ustawić? (disabled czy 32 bit) Z góry dzięki za pomoc. 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 dluga detekcja to spowodowana byla umnie glownie jakimis innymi urzadzeniami na tasmie czy dysk masz sam czy z czyms czy jes na mastera jak masz ustawione zworki i czy jest doklanie docisnieta zworka oraz tasma do dysku i do plyty jak zalozona jest tasma niebieskie do plyty srodkowy master a ta opcja z tego co mnie pamiec nie myli to raczej wlaczona aczkolwiek moge sie mylic Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Crash Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 dysk jest ustawiony na mastera i jest sam podpiety na ide 1. kabel polaczeniowy rownierz sprawdzalem i siedzi mocno. kabel jest coolmastera i przy nim master jest ostatnie zlacze, natomiast srodkowe jest slave. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 a probowales innych mozliwych kombinacji typoo podpinanie na innej koncowce kabla na innym kablu na drugim kontrolerze ide u mnie jest ide0 i ide1 nie wiem co moge jeszcze powiedziec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr.Crash Opublikowano 20 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 20 Listopada 2002 wreszcie to rozpracowalem. okazalo sie, ze dysk powinien miec wyjetą zworke (wtedy pracuje jago single lub master). ale ma tez ustawienia zworki na master. ciekawi mnie dlaczego bedac ustawionym na master tak dlugo trwala detekcja, a przy wyjetej zworce chodzi dobrze. no ale najwazniejsze ze wszystko jest juz git. 8) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybu Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 to tylko sprzet moze zle porducen oznaczyl najwazniejsze ze dziala Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 21 Listopada 2002 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2002 wreszcie to rozpracowalem. okazalo sie, ze dysk powinien miec wyjetą zworke (wtedy pracuje jago single lub master). ale ma tez ustawienia zworki na master. ciekawi mnie dlaczego bedac ustawionym na master tak dlugo trwala detekcja, a przy wyjetej zworce chodzi dobrze. no ale najwazniejsze ze wszystko jest juz git. 8) Bo caly czas szukal czegos dalej, szukal bios Slave, mialem to samo jak podpialem Barracude ATA IV 80Gb sama na pierwszym kanale, po podpieciu drugiego dysku wsio bylo ok Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...