Fomalhaut Opublikowano 1 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2005 Dzien dobry Jestem poczatkujacy w PHP i nie wiem jak rozwiazac nastepujacy problem. Logowanie mam w index.php, robie to na formsie($_POST) Po wpisaniu danych (loginu i hasla) nastepuje poprawne zalogowanie, jesli teraz kliknie sie na inna podstrone np. na info.php i z info.php da sie wstecz (back) to przegladarka wyrzuca informacje "Uwaga: Strona wygasła Żądana strona została utworzona przy wykorzystaniu informacji przesłanych w formularzu. Strona nie jest dostępna. Ze względów bezpieczeństwa, na wszelki wypadek, program Internet Explorer nie przesyła ponownie informacji." Podobny problem mam w kilku bardzo podobnych przypadkach, wystepuje on zawsze gdy po wywolaniu formsa na jednej podstronie, przejdę na inna i dam wstecz. Przyklady bledow w skrocie index.php -> submit(forms) -> jest ok -> info.php -> back -> bład koszyk.php -> usun cos (forms) -> jest ok -> abaut.php -> back -> blad Wiem ze mozna to rozwiazac korzystajac z $_Get, o ile w usun to by sie jeszcze dalo zrobic, chodz by bardzo skomplikowalo url'a to w logowaniu jest to niedopuszczalne. Jesli ktos ma jakis pomysl jak to rozwiazac to prosze o pomoc pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m4r Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2005 w każdym dokumencie wpisz session_start();a w tym który obsługuje formularz logowania, po sprawdzeniu czy użyszkodnik dobrze się zalogował, wpisz coś takiego: $_SESSION['zalogowany'] = 1;//jeżeli chcesz jeszcze wyświetlić później np. login, dodajesz//$_SESSION['login'] = pole_z_loginem (pewnie $_POST['login'])Potem w innych dokumentach: if(isset($_SESSION['zalogowany']) && $_SESSION['zalogowany'] == 1){ //część dokumentu który ma być wyświetlany tylko zalogowanym użytkownikom //np. //echo "zalogowany jako: <b>".$_SESSION['login']."</b>";}else{ //to co będzie widoczne dla niezalogowanych //np. //echo "nie jesteś zalogwany, kliknij cośtam aby się zalogować...";} Żeby się wylogować musisz usunąć zmienne sesyjne, czyli zrobić coś takiego (obsługiwane np. po naciśnięciu przycisku "wyloguj") unset($_SESSION['zalogowany']);unset($_SESSION['login']);//i dalej cokolwiek tam jeszcze dodałeś do przechowywania w sesji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...