Skocz do zawartości
seekndestroy

Jak Dopasowac Odpowiednia Pamiec

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!!

1. Jestem na kupnie pamieci DDR do mojego pecka. Prosze o rade jaka pamiec wybrac jesli mam procesor intel pentium IV 3.0GHz i plyte glowna na szynie 800 obslugujaca pamieci DDR400 a takze duale.

Zastanawiam sie nad zakupem DDR 400 twinmos 1Gb w jednej kosci, ale nie wiem czy nie lepszy bylby twinmos dual 2x512Mb(DDR400).

Prosze was o obiektywne opinie i rade w tej kwestii.

2. obecnie mam TWINMOS DDR400 2x256Mb dual na plycie z prockiem jak pisalem powyzej i nie wiem dlaczego fsb procka i pamieci w biosie pokazuje sie jako 200MHz?

jak to jest w koncu z ta pamiecia niby jest DDR400 a pracuje z czestotliwoscia 200 ?? Od czego to zalezy??

dzieki za pomoc pozdrawiam !!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko dobrze pokazuje. Do tego kompa powinieneś barć komplet do duala, inaczej FSB będzie pracowało na pół gwizdka.

A co do tłumaczenia:

FSB na twojej płycie na wartość 200MHz, ale jest to szyna QPB (4 bity na pinie w 1 takt), czyli efektywnie 800.

Ram też jest taktowany na 200MHz, ale dane są przesyłane na wznoszącym i opadającym zboczu sygnału, zatem efektywnie 2 razy szybciej.

Jako, że na płycie masz dual, przepustowości wszystkich systemów sie zgadzają i działa to "powiedzmy" bez opóźnień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi