seekndestroy Opublikowano 1 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2005 Witajcie!! 1. Jestem na kupnie pamieci DDR do mojego pecka. Prosze o rade jaka pamiec wybrac jesli mam procesor intel pentium IV 3.0GHz i plyte glowna na szynie 800 obslugujaca pamieci DDR400 a takze duale. Zastanawiam sie nad zakupem DDR 400 twinmos 1Gb w jednej kosci, ale nie wiem czy nie lepszy bylby twinmos dual 2x512Mb(DDR400). Prosze was o obiektywne opinie i rade w tej kwestii. 2. obecnie mam TWINMOS DDR400 2x256Mb dual na plycie z prockiem jak pisalem powyzej i nie wiem dlaczego fsb procka i pamieci w biosie pokazuje sie jako 200MHz? jak to jest w koncu z ta pamiecia niby jest DDR400 a pracuje z czestotliwoscia 200 ?? Od czego to zalezy?? dzieki za pomoc pozdrawiam !!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nitro Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Wszystko dobrze pokazuje. Do tego kompa powinieneś barć komplet do duala, inaczej FSB będzie pracowało na pół gwizdka. A co do tłumaczenia: FSB na twojej płycie na wartość 200MHz, ale jest to szyna QPB (4 bity na pinie w 1 takt), czyli efektywnie 800. Ram też jest taktowany na 200MHz, ale dane są przesyłane na wznoszącym i opadającym zboczu sygnału, zatem efektywnie 2 razy szybciej. Jako, że na płycie masz dual, przepustowości wszystkich systemów sie zgadzają i działa to "powiedzmy" bez opóźnień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek_J Opublikowano 7 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2005 (edytowane) Pojedyńcze kości 1GB mają zazwyczja słabe timingi (co też ma wpływ na wydajność) lepiej wziąć 2x512 MB. Przemek Edytowane 7 Sierpnia 2005 przez Przemek_J Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
seekndestroy Opublikowano 8 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2005 hej! wielkie dzieki za rady i wyjasnienia, pewnie wezme te duale pozdro! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamyk_^ Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2005 Podepne sie lekko do tematu :) Czy zeby wykorzystac Duala w mojej plycie - Abit VT7 wystarczy kupic dwie takie same kosci osobno np Good Ram 512 (na takie mnie stac), czy tez musza byc one pakowane razem zeby dzialaly w dualu ??? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...