crazyPL Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2005 (edytowane) witam. Mam Pare pytan i prosze o pomoc :) Aktualnie buduje mała siec bezprzewodowa na potrzeby osiedla. Antena główna jest zewnetrzna (typ Omni, 16 segmentów, zrobiona z kabla H155) podłączona do AP 3 metrowym kablem H155. Z tego co wiem powinno to zapewnic dość dobra jakość pracy sieci bezprzewodowej. Aktualnie jako AP służy mi , a w zasadzie służył, D-link D-624 +. Niestety 2 razy miał awarie - biedactwo straciło moc - do około 100 metrow od anteny był net, dalej juz nie. I teraz pytanko: jakiego ap byście polecili - słyszałem pozytywne opinie o OvisLink, oraz jak zrobic jakas instalacje do odgromienia anteny - chce byc nieco spokojniejszy o sprzet jak bedzie burza. Sprzet ma zapewniac dostep do netu w promieniu 500 metrow w trudnych warunkach pogodowych. Pozdrówka Edytowane 2 Sierpnia 2005 przez crazyPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Wiesz jak dobrze oslonisz APeka to nie ma problemu. Ja mam cala siec na PLANET'ach w standardzie 22Mbit/s, a na kominie mam WAP1965, zaladowany w skrzynke "elektryczna". Na poczatku praktykowalem opcje -> owinac w folie, ale 1APek mi zamokl, ten juz chodzi ja wiem z 2 lata, wgrane ma najnowsze oprogramowanie i 0 zwiech, 0 zwisow, tylko nie wiem dlaczego mam transfer 300kB/s tylko, ale nikt po sieci nic nie robi, zatem lacze 1Mbit/s w zupelnosci nam wystarcza na przepustowosc sieci. Moge smialo polecic ta firme. W miare mozliwosci do ceny i zalezy ile osob chcesz podpiac pod taki punkt dostepowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crazyPL Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Obecnie z AP maja kożystac 4 osoby w przyszłości moze byc pare urządzen wiecej. Z ta instalacja odgromowa pytam bo miałem dosc dziwny przypadek - d-link wysiadł (stracił moc) w czasie kiedy na zewnatrz zbierało sie na burze. Co do ceny sie nie martwie bo jak dobrze sie wszystko ułoży to wymienie tego d-linka (sprawnego) na jakis inny ap. Ps.File - jaka masz odległość miedzy AP a pozostałymi urzytkownikami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 2 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2005 (edytowane) do serwera mam 1,5km - 2 kierunkowe anteny. A lokalnie ja wiem 50m góra. U mnie jak sie zbiera na burze to nie mam zadnych zaklócen. Ale to jest 1/2 hermetyczna plastikowa skrzynka. Tam piorun nawet nie ma w co rabnoc, bo ani antena nie przewodzi {obudowa PCV - Yaga), kabel jest zaizolowany, a koncowka jest wewnatrz skrzynki. Edytowane 2 Sierpnia 2005 przez File Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...