yakuza83 Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Byc moze dla niektorych banalne i oczywiste,ale nie dla mnie. Zbudowalem siec bezprzewodowa na kilka komputerow. Z netem lacze sie przy pomocy takiego routerka z modemem: http://catalog.belkin.com/IWCatProductPage...ing%2Fct_Id> Narazie w sieci znajduja sie 2 kompy stacjonarne oraz jeden laptop. Wszystko chodzi spoko. Okazalo sie teraz, ze ludzie u ktorych robie siec mieli schowany w szafie jeszcze jeden router bezprzewodowy: http://www.adslguide.org.uk/hardware/revie...-f5d7630-4a.asp Moje pytanie jest nastepujace - czy moge wykorzystac ten znaleziony router jako access point aby poszerzyc obszar sieci? Jesli tak, to jak to zrobic - czy powinna byc jakas opcja w aplikacji routera, czy jakos odpowiednio poustawiac bramy itp. Z gory dzieki za wszystkie odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
File Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2005 Mozesz go ustawic zeby dzialal jako Access Point. W koncu jest to w rzeczywistosci : router + switch + access point w jednym. Czyli 3 osobne rzeczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakuza83 Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2005 Mozesz go ustawic zeby dzialal jako Access Point. W koncu jest to w rzeczywistosci : router + switch + access point w jednym. Czyli 3 osobne rzeczy. 1578492[/snapback] No dobrze - tylko jak to zrobic. Wiem, ze moze dzialac jako access point nowej sieci - laczac sie bezposrednio z siecia poprzez wbudowany modem. Nie wiem natomiast co nalezy wlaczyc/poustawiac, aby laczyc sie z netem przez pierwszy router. W manualu tez nic ciekawego nie znalazlem: http://web.belkin.com/support/download/fil...630_Manualx.pdf Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WaWrzOL Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Hm moze narysuj topologie sieci? Wbudowany modem w AP sluzy do laczenie sie z internetem zamiast modemu od providera, a nie do laczenie sie z siecia. Chcesz poserzyc obszar sieci do ilu userow? Jesli jest malo osb i blisko to kup lepsza antene i zostaw jeden Ap. Jesli natomiast chcesz polaczyc ze soba dwie oddalaone od siebie sieci Lan np. u ciebie Ap i od niego 4 kompy i powiedzmy 500m dalej kilku kumpli z Lanem to ustawiasz Ap w tryb bridge ktory sluzy do laczenie sieci. Jesli chodzi ci o net bedzie on w obydwoch sieciach. A tryb bridge zwikesza szybkosc transmisji miedzy siecaimi bo Ap dzialaja w pelnym duplexie, po drugie nic sie nie dzieje z pakietami poniewaz tryb "bridge" jest widoczny jako czyste polaczenie bez dodatkowych urzadzen. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yakuza83 Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Hm moze narysuj topologie sieci? Wbudowany modem w AP sluzy do laczenie sie z internetem zamiast modemu od providera, a nie do laczenie sie z siecia. Chcesz poserzyc obszar sieci do ilu userow? Jesli jest malo osb i blisko to kup lepsza antene i zostaw jeden Ap. Jesli natomiast chcesz polaczyc ze soba dwie oddalaone od siebie sieci Lan np. u ciebie Ap i od niego 4 kompy i powiedzmy 500m dalej kilku kumpli z Lanem to ustawiasz Ap w tryb bridge ktory sluzy do laczenie sieci. Jesli chodzi ci o net bedzie on w obydwoch sieciach. A tryb bridge zwikesza szybkosc transmisji miedzy siecaimi bo Ap dzialaja w pelnym duplexie, po drugie nic sie nie dzieje z pakietami poniewaz tryb "bridge" jest widoczny jako czyste polaczenie bez dodatkowych urzadzen. 1581235[/snapback] Tak, tak - zle sie wyrazilem - mowiac o sieci mialem na mysli internet od dostawcy uslug. W sumie moglbym kupic lepsza antene, tyle tylko, ze ten router/AP nie ma wymiennej raczej. Mi raczej chodzi o wykorzystanie sprzetu, ktory mam do dyspozycji. Nie chce robic polaczenia typu bridge. Po prostu sygnal nie przebija sie przez niektore sciany w domu i nie wszedzie moge korzystac z netu. Chodzi mi raczej o zrobienie tak jakby roamingu w domu. Jeden AP laczy sie z netem a drugi ustawiony gdzies jeszcze w domu lapie sygnal tego pierwszego, wzmacnia i przekazuje dalej,tak, ze kompy moga lepiej "widziec" siec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...