Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

mam plyte gł. abit bx133raid i po podlaczeniu dysku do okntrolera raid/ata100 winda 2k sie po kilku chwilach ladowania wypierda** i pisze ze nie widzi dysku podlaczonego, przy instalacji nie moge zainstalowac trej windy z hdd podlaczonego do raida bo po restarcie nie widzi winda dysku tego... ;(

mysle ze nic nie jest zjeba** ale trza pokombinowac ale nie wiem juz...

mam tera podlaczony hdd do ata33 (myslalem ze abit nie ma takiego ide ale jednak ma ;)

probowalem zrobic jakos raida z jednego dysku ;) hehh wiem ze musza byc minimum 2 hdd ale...

w opcjach raida moge wybrac hdd botujacy i ata5(ata100) dla niego ale nie wiem gdzie to zapisac zeby system widzial ten dysk podlaczony do raida/ata100 !!!!!!!!!

PMOCY!

moze ktos ma te plyte i hdd podlaczony do raida/ata100 i mu chodzi???

HELP

nara

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A masz zainstalowane sterowniki do tego raida , bo ja jak nie zainstaluje ich to też mi sie winda krzaczy a dokładnie pojawia się komunikat - błąd ochrony windows i tyle - win sie zawiesza .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ALE WINDA 2K JAK SIE WGRYWA TO JUZ PISZCZY WIEC GDZIE MAM JE ZAINSTALOWAC ? JEZELI NIE MOGE NAWET WEJSC DO WINDY 2K?

A JESLI CHODZI O `98 TO TEZ BLAD OCHRINY, PROBLEMY Z GRAFA I RAZ NA 10 PROB SIE WGRA JAK JEST HDD DO RAIDA WLACZONY.

NIE MAM STEROW DO RAIDA SKAD JE SCIAGNAC ??

MAM NAJNOWSZY BIOS

TYLKO NIE PISZ ZE Z WWW ABITA BO MAM STAMTAD WSZYSTKO ...

DZIEKI ZA ODP, POMOZ JAK MOZESZ ...

NARA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]ALE WINDA 2K JAK SIE WGRYWA TO JUZ PISZCZY WIEC GDZIE MAM JE ZAINSTALOWAC ? JEZELI NIE MOGE NAWET WEJSC DO WINDY 2K?  

a po drugie jest tak i z i bez overclocka procka

No to zrób naprawę windy (start kompa z kompaktu) i wtedy zainstalu sterownik (o ile się nie mylę to na początku będzie prosił o wciśnięcie jakiegoś klawisza żeby zainstalować sterownik Raida) - mogę się mylić bo nigdy nie instalowałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włącz kontroler (o ile jest możliwość włączania/wyłaczania ja na be6-II miałem) ale nie podlączaj dysku. Odpal winde ,nie powinna się wykrzaczyć ,zainstaluj stera. Rebot+podłaczenie dysku i powinno działać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]aha no jednak masz racje ale i tak winda 98 sie jeb** a z kad wziac te stery do raida bo szukam na abit.com.tw i ...

A teraz masz dysk podłączony do kontrolera, czy do płyty (da się do kontrolera na ATA 33?)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.abit.com.tw/abitweb/webjsp/engl...sh/download.jsp

http://fae.abit.com.tw/eng/download/driver...apter.htm#HR100

tu chyba znalazłem sterowniki do raid'a ... HotRod100 Pro / HPT37X to przypadkiem nie jest twój kontroler ... najlepiej sprawdź na płycie nazwe chipka :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...