msx Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Mam problemik z dowoltowaniem pamięci (Hynix D43, 2x512) pracujących w dualu. Mianowicie w trybie single ddr każda z nich robi 255mhz @2.8V. Problem w tym, ze kiedy pracują w dualu nie mogę za chiny zwiekszyc napięcia. Chociażby do 2.7V Objawy: przy 2,7V winda sie załaduje, ale jest niestabilna, wywala w SuperPi nawet przy standardowym taktowaniu ram... Natomiast przy zwiekszeniu napięcia do 2.8V można zapomnieć o Windows, wywala sie w trakcie ładowania. Zmieniłem zasilacz, mobo, wiec to nie ich wina ... :-| Dlaczego w singlu mogę zwiekszyć napięcie, a w dualu nie? Niech mi to ktos wytłumaczy, bo podobnego problemu w necie nie znalazłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enigma_pl Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Mam problemik z dowoltowaniem pamięci (Hynix D43, 2x512) pracujących w dualu. Mianowicie w trybie single ddr każda z nich robi 255mhz @2.8V. Problem w tym, ze kiedy pracują w dualu nie mogę za chiny zwiekszyc napięcia. Chociażby do 2.7V Objawy: przy 2,7V winda sie załaduje, ale jest niestabilna, wywala w SuperPi nawet przy standardowym taktowaniu ram... Natomiast przy zwiekszeniu napięcia do 2.8V można zapomnieć o Windows, wywala sie w trakcie ładowania. Zmieniłem zasilacz, mobo, wiec to nie ich wina ... :-| Dlaczego w singlu mogę zwiekszyć napięcie, a w dualu nie? Niech mi to ktos wytłumaczy, bo podobnego problemu w necie nie znalazłem. może za bardzo kości się grzeją? przy single masz jedną kość, a przy dualu dwie obok siebie, bardzo blisko i trudniej je schłodzić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msx Opublikowano 5 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2005 (edytowane) może za bardzo kości się grzeją? przy single masz jedną kość, a przy dualu dwie obok siebie, bardzo blisko i trudniej je schłodzić... 1581504[/snapback] Na kościach mam miedziane radiatory TT. Zaraz sprawdze, co bedzie jak je zdejmę. ---edit Nic nie pomaga zdjecie miedziaków, tak samo jak nadmuch z 12mm delty. :mur: Edytowane 5 Sierpnia 2005 przez msx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msx Opublikowano 6 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2005 @Do moderów > specjalnie nie edytowałem Dziwne DualDDR Hynix + Hynix - @2.75V HTT200 MEM166 > błąd superpi, nastepnie blue screen Hynix + Nanya 333 - @2.75V HTT200 MEM166 > gra muzyka Czemu Hyny nie chodzą razem poprawnie na podniesionym napięciu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...