Skocz do zawartości
Gość fredus

Wymiana Wiatraka W Zasilaczu Modecom 350 Gtf

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko dotyczące wymiany wentylatora w zasilaczu ModeCom 350 GTF otóż zaczął troche hałasować :angry: i zastanawiam sie nad wymianą na jakis cichy i dobry wiatrak.... więc jaki polecacie wentyl do takiego zasilacza(Modecom 350 GTF) żeby był wydajny i CICHY :D i teraz drugie pytanko dotyczące jego zamontowania. Jak rozkręciłęm swojego starego Codegena to kabelek zasilający wentyl był przylutowany do tej takiej... dużej płytki z tymi wszytskimi kondensatorami itd. więc domyslam sie że w moim ModeComie będzie to samo więc jak mam go wymienić? odciąć ten kabelek? i gdzie podłączyc ten nowy? przylutować go w miejsce starego kabelka zasilającego? PROSZE O SZYBKA POMOC :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym przecioł przewody i do nich dolutował a następnie dokładnie zaizolował.

Jak źle trafisz to wiatrak nie pójdzie to zamiana i spoko, należy tylko zwrócić uwagę którą stroną montujesz, czy wdmuchyje czy wydmuciach!e.

Co do jaki wentyl to każdy 8cm firmowy powinien być lepszy od tego w zasiłce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie... żeby nie przegrzać zasiłki pewnie taki Papst 80x80x25 był by dobry ale jest strasznie drogi :angry: więc jaki wentyl w miare tami był by dobry aha znalazłem na allegro takiego wentylka będzie dobry?? albo może jakiegos zalmana? i powiedzcie coś więcej o samej wymianie tego wentylka bo kolega zeberko mało troche powiedział. Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha no tak racja dobrze wiedziec :-P więc jaki wentyl najlepiej zastosować do mojej zasiłki?? aha a taki wentyl będzie dobry?? koles pisze że nie ma wtyczki wiec bedzie można go przylutować tylko ciekawe jak z ciszą?? <_<

Edytowane przez fredus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja polecam Akasa Amber 80 mm na łożyskach kulkowych.

Moim zdaniem najlepszy stosunek wydajności do hałasu (a raczej ciszy :))

i powinien wystarczyć dla twojego zailacza.

Na allegro są po 34 zł.

Pamiętaj nie opłaca się kupować tanich wentylatorów one wszystkie na początku działają cicho i fajnie a po czasie ...

A i chyba nie miałeś zamiaru zamontować tego Papsta co działa na 1500 RPM ??

Jeszcze zależy (musisz zajrzeć do zasilacza) jakie radiatory ma twój zasilacz jak są to jakieś radiatory typu aluminiowa blaszka z otworkami to ja nie ryzykowałbym z wolnymi wentylatorami.

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie obejrzałem zdjęcia wnętrza tego zasilacza i te radiatory nie wyglądają najlepiej ale i nie najgorzej.

Ja jednak myślę że musisz kupić jakiś firmowy, wydajny wentylator, ten Akas co proponowałem no sam nie wiem ... :?

A co do samej wymiany to proponuję wlutowac (tylko trzeba mieć wprawę) nowy wentylator w PCB (tą płytkę) denerwują mnie takie kombinację "na ślinę i gumę do żucia" typu skręcanie kabelków, izolowanie ich :huh:

Posiadasz może dodatkowy wentylator w obudowie wyciągający powietrze??

Przemek

Edytowane przez Przemek_J

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mam jeden wentyl w obudowie wyciągający Arctic fan 3 TC. Przemek pliss weź poradz jakis wiatrak bo widze ze sie nzasz na tym a niechce kupic za słabego wentyla <_< a co do montażu nowego wentyla to jest taka możliwość żeby uciąć ten kabelek zasilający wentyl w połowie i zlutować z nowym kabelkiem? noi zaizolować czy uciąć przy samej płytce i tam go przylutować a może lepiej uciąć kabelek i wyrzucic stary wentyl i załorzyc nowy i nie podpinać go do PCB tylko wyprowadzic kabelek zasilający poza zasilacz i np., podczepic pod 3 pin PROSZE O SENSOWNĄ RADE :-P BO SIE KURNA NIE ZNAM NA TYM ZABARDZO

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak jest wentylator w obudowie to dobrze B) , bo jak wiadomo gdy go nie ma to wszystko jest "pchane" przez zasilacz i zapewne nie doszło by po wymianie wentyla to czegoś złego ale myślę że było by to wielce niezdrowe dla zasilacza :)

Myślę że spokojnie możesz wymienić wentylator na Akasa którego proponowałem; 25 CFM (to jest ok. 43 m3/h) przy 20 dB

No zostaje jeszcze NoiseBlocker Ultra Silent S2 czytałem i dużo osób twierdzi że jest przereklamowany i nie osiąga parametrów które podaje producent :-|

Najlepiej byłoby podpiąć go do pł. głównej (tylko nie jestem pewien czy kabelka Ci starczy) a jeżeli nie to wlutuj go bezpośrednio w PCB (tylko miej pewną rękę :)).

Myślę że można by było powycinać parę dodatkowych dziur w obudowie zasilacza (chociaż on i tak ma niźle zaprojektowaną "skrzynkę"), i wyciąć tego grila od wentylatora i zastąpić "skromniejszym" (lepszym :)), bo zazwyczaj więcej hałasu powoduje szum powietrza przez te "szparki".

Jakbyś miał jakiś problem to wal śmiało!

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Przemo J :D równy chłop z ciebie tylko jeszcze jedno pytanko co do wymiany napisałes że moge nowy wentyl podłączyć bezposrednio do płyty głównej... A kabelek zasilający ten stary poprostu odciąć i zostawić to wszystko tam?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No Benito ma trochę racji jak jesteś nierozgarnięty to możesz kiedyś zapomnieć podłączyć i klaps...

Jedyne plusy tego rozwiązania to możliwość kontroli obrotów wentylatora i jest to najprostrzy sposób montarzu (dlatego proponowałem takie rozwiązanie bo z lutownicą to trzeba mieć trochę wprawy)

Ale ponad wszystko byłoby najsolidniej przylutować do PCB, będziesz miał 100% pewności że w przyszłości nic się nie stanie. (i będzie ładnie, profesjonalnie wyglądało :))

Jak sam nie potrafisz lutować to poproś kumpla, znajomego który potrafi lub idź do jakiegoś elektronika, nic nie weźmie (albo grosze) wkońcu są to tylko dwa luty :)

Jak byś jednak się zdecydował podłączyć do pł. głownej to kabelki od starego wentyla przytnij przy samym PCB.

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w swoim modecomie mam revlotec dark red. Jest cichutki a przy tym raczej dość wydajny skoro zasilacz mi sie nie spalił w te upały :P Wiec smiało moge go polecić. A co sposobu podłączenia, to wieczorkiem fotke zamieszcze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drozda pliss zamiesc tą fotke przyda sie :D i własnie jakie ma wymiary 120mm czy 80 mm?? aha Przemo J to który bedzie lepszy Akasa czy ten Revoltec? a co powiecie na taki wentylek i ma 2700 RPM tylko ma głosnosc 28 dba

Edytowane przez fredus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja stawiam na Akasa - będzie cicho (a jeżeli chodzi o dodatki to przecież ten Akas też świeci :))

Jak rozumiem chcesz wyciszyć zasilacz, więc nie kupuj niczego co kręci się szybciej niż 2200 RPM.

Revoltec ma łożyska ślizgowe mniej wytrzymałe, trwałe.

(Chieftec też stosuje w swoich zasilaczach wentyle na łożyskach ślizgowych i jak można poczytać wiele osób pisze że się zatarły, albo po jakimś czasie zaczynają terkotać czy coś takiego)

Oprócz tego każdego producenta trzeba brać z poprawką więc jeżeli coś już ma powyżej 25 dB to na pewno nie jest ciche :)

Zresztą miałem takiego Culer Mastera i pisało na nim 26 dB a chodził jak mała wiertarka :wink:

Jak chcesz fredus to poczekaj do przyszłego tygodnia też będę modyfikował swój zasilacz i najpewniej przy pomocy Akasa. To napiszę jak to wygląda :)

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze dla pewności można założyć 2-gi wiatrak z drugiej strony. Wtedy masz napewno gwarancje że sie nie przegrzeje. Z drugiej strony powinniście kupić dosć wydajne wiatraki bo i tak zostanązwolnione przez Noise killera,pomyślcie o tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki za opóźnienie. A wiec poniżej zamieszczam fotki (jakości ich prosze nie komentować, to tylko telefon :P) A dla tych co nie widzą, to napisze że podłączyłem gniazdo 3 pin do płytki od kontrolera obrotów ( czy jakoś tak to sie zwie :P )

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

PS. Wiem że żadna innowacja, no ale zawsze jakieś ułatwienie ;) :rolleyes:

Edytowane przez Drozda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja w moim Neotec'u 380W no-noise przeciąłem ok. w połowie kabel od wiatraka firmowego, uciąłem prawie cały kabel od AC PRO FAN TC i połączyłem druciki i dokładnie zaizolowałem całość. Tak jak napisał BENITO, że lepiej nie podłączać coolera z diodą termiczną, jednak ja zaryzykowałem :lol: [a dokładnie nie ryzykowałem, bo mam starszą rewizje wiatraka, w której ta dioda nie działa :lol:] W dodatku ustawiłem Arctic'a na 12v by choć trochę wypompowywał tego powietrza z zasiłki :? muszę przyznać, że się trochę obawiałem, jednak wszystko działa wyśmienicie, jest rewelacyjnie cicho oraz zasiłka jest chłodna, wszystko jest wręcz idealnie :)

p.s. by zmieścić Arctic'a musiałem odkręcić grill'a [był od wewnętrznej strony] i przykręciłem go od zewnętrznej strony by ładnie wyglądała całość :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Xtreme addict dzieki za opis montażu wentyla tylko szczerze muwiąć troche z nim kombinowałes puszczałęs go na 12V i takie tam a co do tych drucików to poprostu odciąłes to gume izolującą (czerwony i czarny kabelek wentyla) tk żeby zostały te druciki i poprostu je zaizolowałęs? nic nie lutowałes itp?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja w moim Neotec'u 380W no-noise przeciąłem ok. w połowie kabel od wiatraka firmowego, uciąłem prawie cały kabel od AC PRO FAN TC i połączyłem druciki i dokładnie zaizolowałem całość. Tak jak napisał BENITO, że lepiej nie podłączać coolera z diodą termiczną, jednak ja zaryzykowałem  :lol: [a dokładnie nie ryzykowałem, bo mam starszą rewizje wiatraka, w której ta dioda nie działa  :lol:] W dodatku ustawiłem Arctic'a na 12v by choć trochę wypompowywał tego powietrza z zasiłki  :? muszę przyznać, że się trochę obawiałem, jednak wszystko działa wyśmienicie, jest rewelacyjnie cicho oraz zasiłka jest chłodna, wszystko jest wręcz idealnie  :)

Zrobilem praktycznie tak samo i wszystko dziala bardzo dobrze - cicho i chlodno :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W żadnym wypadku nie możesz sosować wentyla z termistorem, który reguluje obroty w zalezności od temperatury.

Brednia :lol: Mam ta zasiłke co w topicu i w niej wentyl AC Fan Pro TC z termistorem i chodzi mi tak od pół roku więc oświeć mnie,dlaczego nie można dawać wentyli z termistorem? Nie czytałem wszystkich wypowiedzi,ponieważ nie mam za dużo czasu,ale akurat doszedłem do twojej i chciałem napisać,że racji nie masz :wink:

Co do tego wentyla,o którym pisze...na innym forum wszycy mi go polecali,cichy itp i tylko 10 zeta na allegro...ja powiem tyle-cichy jest jak się włączy kompa,u mnie po 10-20min już się rozkręca na maxa i nie ma źadnej różnicy w głóśności do tego firmowego. Wg. mnie najlepszym wyborem jest zainstalowanie 2 wentyli 80x80 na 5v czy 7v,jeden na miejscu starego a drugi z tyłu,będzie cicho a zasiłka przegrzać się nie powinna.Pozdro :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

termistor mozesz zawsze "obejsc" usuwajac, lub spinajac... choc na dobra sprawe nie powinno sie nic stac nawet jesli termistor zostanie, jak wiadomo obroty sa uzaleznione od temperatury, wiec...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi